Majspåsen var populärast – men det blev papperspåse

Tänk om kommunen hade surfat runt lite på nätet, då skulle de ha sett att det finns ett flertal leverantörer av stärkelsepåsar, biologiskt nedbrytbara plastpåsar, utan fossila tillsatser och andra icke pappersalternativ på marknaden.

Majspåse.

Majspåse.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2020-05-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Papperspåsarna tål Inte vatten eller fuktig kompositmaterial. Man kanske ska fundera över att ta in offerter från andra leverantörer.

Majoriteten ville inte ha papperspåsar – hur kunde då beslutet falla på papperspåsar?

Grumpy Old Man

Svar direkt

Vi har haft mycket kontakt med tillverkarna av både majspåsen och papperspåsen. I vår dialog med majspåsetillverkarna har vi fått svaret att majsstärkelsepåsar kan tillverkas med cirka 50 procent förnyelsebar råvara. All tillverkning av påsar har klimatpåverkan, oavsett om påsen är en papperspåse eller om det är en påse tillverkad av bioplaster. Livscykelanalys visar dock att det totalt sett bästa valet ur klimatsynpunkt är papperspåsen.

Så kallade bioplaster kräver industriellt kontrollerad kompostering för att brytas ned. I naturen bryts de möjligen ned något snabbare än fossil plast, men troligen tar det ändå många år. Ett exempel är bio-polyeten, eller grön PE som den också kallas, gjord av etanol från sockerrör, men har samma egenskaper som polyeten från olja. Den har alltså samma utseende, egenskaper och oförmåga att brytas ner i naturen. 

Inte ens så kallad nedbrytbar bioplast bryts ned under behandlingen på Skellefteå kommuns biogasanläggning. Dessutom ger papperspåsen en tydlig signal om att plast inte hör hemma i matavfallet. Papperspåsen är gjord av ett speciellt tåligt papper i flera lager. Den är designad för att hålla ihop men ändå släppa igenom fukt så att matavfallet torkar.

Vi har haft stor kundnöjdhet med majspåsen så det var inte enkelt att föreslå papperspåsen för matavfall. Men 55 procent i vår enkät efter försöket svarade att de gillade papperspåsen bättre eller att den var likvärdig med majspåsen. Några av de svarande som i första hand valde majspåsen skrev även att de kunde tänka sig papperspåsen om de utgick från ett miljöperspektiv. 

Vi måste alla hjälpas åt att nå de uppsatta miljömålen. Så ge papperspåsen en chans. Med rätt hantering är den toppen.

Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun