Ett antal länder inom EU kommer att ställa villkor på att EU ska fasa ut kemikalier som har samlingsnamnet PFAS. Ett av länderna är Sverige. Förbjuda PFAS, men inte i det som kan vara samhällsviktigt. Är soppåsen en av de viktiga beståndsdelarna i ett samhälle?
Som jag förstår det så är den så nu omhuldade påsen av papper behandlad med ett ämne som heter hydrofob, samt våtstyrkemedel som gör så att pappret håller önskvärd styrka även i vått tillstånd. Alla ämnen som tillsätts till pappret är godkända för kontakt med livsmedel. Godkända för livsmedel? Hydrofobt finns i teflonstekpannor och ingår i kemikalien med samlingsnamnet PFAS.
Om länderna får igenom ett förbud, kan det vara klokt av Skellefteå kommun att inte byta till något som inom några år blir förbjudet. Majspåsen kan trots plastfragment vara ett mer miljövänlig än papperspåsen. Eller så är det dags att hitta ett helt nytt material för soppåsar, med en giftfri miljö som riktvärde.
Lennart Gustavsson, Tuvan
Svar direkt
Orsaken till bytet av majspåsen har vi redogjort mer om i tidigare insändarsvar så vi går inte in mer på det här. Däremot behöver vi förklara vad det är som gör papperspåsen vattenavvisande och vad de beteckningar du hänvisar till betyder i det här fallet.
Först en definition: hydrofob betyder vattenavvisande och är en egenskap och inte ett specifikt ämne. Pappret görs vattenavvisande för att inte vattendroppar ska tränga in i pappret och försvaga det. Mondi, tillverkaren som Skellefteå kommun har beställt de papperspåsar för matavfallet som användes under projektet tillsätter inte PFAS eller några andra perfluorerade ämnen till pappret.
Den vattenavvisande förmågan i pappret fås av ämnen som innehåller samma hydrofoba komponent som fettsyror. Fett är som bekant också hydrofobt, det vill säga blandar sig ogärna med vatten. Pappret är certifierat av ett oberoende institut och uppfyller kraven för papper i kontakt med livsmedel enligt listade krav av FDA (U.S. Food and Drug Administration) och tyska BfR (Bundesinstitute für Risikobewertung). Dessa krav ses som branschstandard.
Användande av produkter med ämnen som innehåller perfluorerade ämnen är en viktig fråga för oss.
Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun