Bonuspengar till jul – men inte till alla

Bonuspengarna till medlemmarna i Kommunal tillfaller inte alla, påpekar skribenten.

Bonuspengarna till medlemmarna i Kommunal tillfaller inte alla, påpekar skribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2020-11-07 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I går nåddes jag av budskapet att lagom till jul ska alla medlemmar inom Kommunal få en bonus på 5 500 kronor. Men det jag nu har fått veta är att det långt ifrån stämmer. Några kommer att få bonusen, men inte alla. Vilka får då ta del av engångsbeloppet på 5 500 kronor?

Så här står det på Kommunals hemsida:

”För det första ska du jobba inom region eller kommun, kommunalförbund eller liknande och alltså ingå i Kommunals kollektivavtalsområde. Sedan ska du vara månadsavlönad arbetstagare, alltså inte anställd med timlön. Du behöver inte vara medlem i Kommunal för att ta del av beloppet. Beloppet 5 500 kronor gäller för heltid. Arbetar du deltid räknas beloppet ned motsvarande sysselsättningsgraden, alltså jobbar du 50 procent får du halva beloppet.”

Då kan alltså jag och alla andra som jobbar inom privat sektor krypa tillbaka ner i slammet igen. Detta gäller alltså inte oss, trots att vi är lika fullgoda medlemmar som alla andra och vi utsätts för exakt samma risker i pandemin som kommunanställda. 

Inom den privata sektorn där jag arbetar har mer eller mindre ingen arbetstagare månadslön utan praxis är timlön – trots heltidsanställning och fast schema.

Besviken