LO – fackförbund eller politiskt parti?

Skribenten funderar kring varför icke-socialdemokrater är med i ett LO-anslutet fackförbund.

Skribenten funderar kring varför icke-socialdemokrater är med i ett LO-anslutet fackförbund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-10-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kollektivanslutningarna medförde betydande inkomster för Socialdemokraterna Medlemskapet innebar att de via sin fackföreningsavgift betalade medlemsavgifter till Socialdemokraterna, och exempelvis att de kollektivanslutna fick medlemsmaterial från partiet.

Kollektivanslutningen avskaffades vid årsskiftet 1990-91. Socialdemokraternas medlemstal kom vid avskaffandet att sjunka från 1,2 miljoner till 260 000. en minskning med 78 procent.

Fackliga medlemmar som är med i något av LO:s 13 fackförbund betalar fyra kronor per år i direkt partistöd till Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på partiet.

LO:s stöd till det socialdemokratiska partiet är problematiskt ur föreningsfrihetssynpunkt. Den person som blivit medlem i ett LO-förbund i syfte att få hjälp och stöd på sin arbetsplats, men inte sympatiserar med partiet, kan inte på något sätt välja bort att medlemskapet används för att stötta ett parti och kanske även motverka det parti som personen sympatiserar med.

Tolv fackförbund finns för de som arbetar med hälsa och sjukvård. Kommunal är den största som ingår inom LO-sfären, så för de som ej röstar på S finns alternativ. Frågan är varför ej fler byter?

S-ägda Kombispel som ej tydligt visar avsändare och försäljningen av partiets lotter aktivt uppmanades att rikta in sig på äldre och förvirrade personer. Finns många sätt att ta makt och dra in pengar till partiet.

Frågan är varför detta får fortsätta och varför personer som ej röstar på S blir / är medlemmar i ett LO–fackförbund?

Ej LO-medlem