Livsfarliga ras i Bonnstan – vem tar ansvar?

Skribenten undrar om någon tar ansvar för säkerheten i  Bonnstan.

Skribenten undrar om någon tar ansvar för säkerheten i Bonnstan.

Foto: Emma Ronneklew

Insändare2021-05-23 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För väldigt många människor i Skellefteå är Bonnstan ett populärt område att promenera i. På senare tid har jag uppmärksammat att skorstenar och plåttak på grund av bristande underhåll har störtat ner på gångvägar. 

Om takpannor, takplåtar och i värsta fall hela skorstenar ramlar ner i skallen på förbipasserande så undrar jag vem i så fall kan ställas till ansvar för eventuella personskador – kanske till och med dödsfall? Tacksam för svar av någon som eventuellt känner ansvar.

Arne Lundgren, kammarägare

Svar direkt

Skellefteå Kyrkstad, Bonnstan, har anor från tidigt 1800-tal och är ett byggnadsminne sedan 1982. Bonnstan består av 376 kammare, alla utom två är privatägda. Det är alla kammarägares ansvar att underhålla byggnaderna så att de kan bevaras som byggnadsminne och så att de inte kan orsaka skada på tredje person. All utvändig renovering kräver dock tillstånd av Länsstyrelsen i Västerbottens län och ett utlåtande av en byggnadsantikvarie.

Naturens krafter och styrka är svåra att förutse. Stormen den 7 mars slet loss ett plåttak, som i sin tur skadade fyra skorstenar samt takpannor och nockpannor på intilliggande kamrar. Försäkringsbolaget bedömde att skadan inte berodde på bristande underhåll. Eftersom Skellefteå Kyrkstads Kammarägarförening försäkrar byggnaderna åt kammarägarna så gjordes en skadeanmälan och en anmälan till byggnadsantikvarie, som i sin tur informerade länsstyrelsen den 17 mars.

I förebyggande syfte anlitades ett byggföretag att provisoriskt täcka taket och se till att lösa stenar inte kunde rasa ner. Ansökan om tillstånd att renovera de skadade kamrarna godkändes av länsstyrelsen den 27 april och besvärstiden gick ut den 18 maj. Så nu ser vi fram emot att de stormskadade kamrarna kan renoveras.

Erna Forsman, ordförande, Skellefteå Kyrkstads Kammarägarförening