Det är ett resonemang som är bekvämt för beslutsfattaren, men mycket kostsamt ur utvecklingsperspektiv. Det är även en grogrund till osämja mellan byar, då avslag med hänvisning till just likabehandlingsprincipen, kan tolkas som att det egentligen är andra byars fel.
Märkligt nog hör man aldrig talas om likabehandlingsprincipen mellan tätorten och en by. I Arvidsjaurs kommun har det dessutom dragits så långt att ansvaret för rekrytering av lärare till kommunens enda byaskola, varit upp till byborna själva. Om byborna inte löser det, så stänger kommunen skolan. Det måste dessutom vara behöriga lärare, och hittar inte lokalinvånarna det, ja då stänger kommunen skolan. Utveckling och inflyttning påstås vara viktig för Arvidsjaurs kommun, men ändå är det i Glommersträsk även lokalinvånarnas uppgift att locka barnfamiljer och bofasta till bygden. Lyckas man inte med det, då stänger kommunen skolan.
I tätorten sköts ingen rekrytering av föräldrar och privatpersoner. I tätorten finns inga krav på enbart behöriga lärare eller ett visst antal elever. I tätorten är det inte upp till ideella eldsjälar och privatpersoner att rodda med bostäder, inflyttningskampanjer och marknadsföringsinsatser för att säkra tätortens framtid. I tätorten tar Arvidsjaurs kommun det ansvaret. Är det här verkligen i enlighet med likställighetsprincipen/likabehandlingsprincipen?
I kommunfullmäktige lovordar kommunpolitiker arbetet som arbetsgruppen Glommersbygdens framtid har gjort, som presenterat resultat som ingen trodde var möjligt på så kort tid, men de styrande har inget intresse av att möta dem halvvägs. Man ger en klapp på axeln och ännu en kniv i ryggen.
Betraktaren
Svar direkt
Arvidsjaur kommun är en levande kommun som har aktiva föreningar i alla byar och i tätorten och det ska man var glad över. Utan engagemang så stannar utvecklingen. Det jobb som görs runt om i kommunen är väldigt viktigt för oss alla så att vi även i fortsättningen får bo i ett levande område. Därför så finns det olika stöd att söka om man på något sätt vill utveckla sin förening, idrottsklubb eller annan icke kommunal verksamhet. Alla stödansökningar värderas lika.
Arvidsjaur kommun försöker hela tiden hitta vägar till att lösa problemen som följer med den minskande befolkningen i som vi och andra små inlandskommuner är berörda av. Kommunen har utmaningen att försöka bemanna med personal på alla arbetsplatser inom den kommunala verksamheten. Arvidsjaur kommun har lika stort ansvar och intresse att hitta lösningar för att verksamheter ska fungera i och utanför tätorten.
Avseende processen att hitta behöriga lärare till Parkskolan så har det ansvaret hela tiden legat på kommunen. Det jobb som gruppen Glommersbygdens Framtid har gjort är väldigt bra och det har kommunen uppmuntrat med beröm och med ekonomiskt stöd.
Som det ser ut nu så har man lyckats enligt det inriktningsbeslut som är beslutat i politiken och det är tack vare ett mycket bra arbete som denna grupp har gjort.
Lasse Forsgren, kommunstyrelsens ordförande
Kristoffer Vesterberg, ordförande kommunstyrelsens grund och förskoleutskott