Liberala medier kan inte ha hela sanningen

Insändare 18 mars 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige domineras tidnings- och media-marknaden av borgerlig inriktning. Arbetarrörelsen äger bara en del av tidningsmarknaden. Aftonbladet som en gång helt var ägt av socialdemokratin och fackföreningsrörelsen ägs nu med hälften av koncernen Schibstedt.

Att tala om detta har en poäng därför att Dagens Nyheter jublade på ledarplats lördagen den 5 mars. Det var en liberal blandning av det som DN och kanske stora delar av borgerligheten tycker idag.

Det talades om att över hälften av svenskarna är för ett medlemskap i Nato. Det talades om att Tysklands förbundskansler Olaf
Scholz uttalat sig ungefär så här "Ingenting är längre som förhållandena har varit förut". I DN-ledaren sägs också att Tyskland nu har omvärderat sin inställning till kärnkraften och är mer öppen för den nu. DN har här lyckats blanda till en cocktail för den liberala yran som nästan är verklighetsfrämmande. Det ska sägas att jag förstås inte håller med om något av budskapen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att det är inte lämpligt att gå med i Nato. Dels på grund av vår nästan 200-åriga tradition av neutralitet och dels därför att det är för farligt. Sverige och Finland skulle hamna i en direkt beröringsyta om en storkonflikt skulle blossa upp.

När det gäller kärnkraften har många redan kunnat se hur ångestskapande det blir när hänsynslösa människor beskjuter eller tänder eld på byggnader som hör ihop med ett kärnkraftverk. Kärnkraft och krig är verkligen en farlig kombination. Så jag säger bara till DN – lägg av. Ert budskap är okunnigt och inget att jubla över. Snarare att gråta över.

Olov Wikström, Skellefteå


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa