Vi bör sakta, men säkert, skapa en gruppimmunitet. Med det menar jag inte att man ska springa runt som mammor gör med sina barn för att smitta dem med barnsjukdomar. Vad jag menar är att de som är friska i övrigt ska leva som vanligt, ta smällen när den kommer och sprida sin smitta så sakta de kan. Har du blivit sjuk, så stanna hemma tills du är frisk!
Men eftersom det varken finns ett vaccin eller botemedel så bör riskgrupperna ta det lite lugnt och låta sjukvården lära sig till fullo vad som fungerar och inte. För gemene man är det vilket som, om jag får corona i dag eller om sex månader är mindre viktigt. De flesta av oss kommer få smittan innan den börjar ebba ut, för att tillslut försvinna helt.
Det många länder gör genom att hindra folk från att gå ut, är att dra ut på smittspridningen. Det i sig är jättebra för sjukvården, som då hinner med dem som behöver vård. Men det kommer inte att stoppa virusets framfart, bara bromsa det. Det räcker ju med en smittad person för att det ska ta fart igen. Vad sedan matbutiker kanske ska göra är att öppna en timme tidigare så att de i riskgrupper utan möjlighet till hjälp får handla lite avskiljt.
Sedan vill jag påpeka att det som många butiker har gjort, sätta upp plexiglas och lappar på golvet om vart man får stå, är totalt verkningslöst mot smittspridning. En stor smittspridare är kortterminalen. Varför blippar inte fler människor istället? Många banker och företag godkänner köp på 400 kronor utan kod. Nejdå, de ska vara där och trycka sin kod på samma sätt som 200 personer gjort före dem.
Visst, det är ett allvarligt virus, men vi kan inte göra så mycket för att stoppa dess framfart innan ett vaccin tagits fram och det kan vara ett år bort. Så ni som inte ligger i riskgrupper, börja ni leva som vanligt.
Tro inte på allt ni läser
Svar direkt
Under rådande pandemi bör ingen ”leva som vanligt”. Det är av största vikt att alla, inte bara äldre och andra riskgrupper, håller ut och följer Folkhälsomyndighetens råd för att bromsa smittspridningen.
Om alltför många insjuknar samtidigt skulle inte bara sjukvården utan även många andra samhällsviktiga funktioner få svårt att fungera. Följsamhet till råden medför att smittspridningen går långsammare och att samhällets funktioner ändå kan upprätthållas.
Det är ännu för tidigt att släppa på restriktionerna. Håll ut och stort tack till alla som tar sitt ansvar och följer råden.
Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, Region Västerbotten