Leksaker vid vägkanten – jag bryr mig inte längre

Att ställa ut barnleksaker vid sidan om vägen i tron att bilister som kör för fort ska sänka hastigheten är fullkomligt vansinnigt. Numera står det leksaker i nästan varje by med lägre hastigheter.

Skribenten menar att det är vansinnigt att ställa ut leksaker efter vägen.

Skribenten menar att det är vansinnigt att ställa ut leksaker efter vägen.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2021-09-05 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart håller jag med om att det är frustrerande med fartdårarna som inte bryr sig om någon annan än sig själv och sin dåliga planering – men ni bidrar mest till att få oss andra bilister att totalt tappa respekten för att man ska reagera när det står leksaker vid vägen. 

Det är så vanligt att folk ställer ut leksaker att man inte längre bryr sig. 99 procent av alla gånger är det fejkade upplägg med uppställda leksaker för att man ogillar bilister som kör för fort – i tron om att det ska hjälpa. Förut när jag körde på vägar med hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen och såg leksaker vid vägkanten kröp jag alltid ner enormt lägre i hastighet och höll utkik efter eventuella barn som var för nära vägen eller kom springandes. Nu bryr jag mig knapp längre, för jag antar det bara är någon som ställt ut sakerna. Bra jobbat där. 

Det finns något som heter sannolikhetsinlärning. Den fick man läsa om när man tog körkortet. Snälla, sluta ställa ut leksaker vid vägkanten. Det kommer inte bota fortkörarna. Det ökar risken att ett barn faktiskt kommer att skadas för förarna är så vana att se leksaker vid vägkanten att de inte är lika uppmärksamma längre.

Louise