Låt Sverige fortsätta vara den sansade rösten för fred

Insändare 12 maj 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är så rädd för att Socialdemokraterna ska svika. Att de inte klarar att stå emot högerns intensiva hetsande när ledningen i S ska diskutera ett ställningstagande angående Nato. Men jag ber er vara lika kloka i denna fråga nu som vi i Sverige varit förut. Låt oss fortsätta vara den sansade rösten för fred.

Hotet från Ryssland är inte större nu än innan, snarare tvärtom. Rysslands militärmakt har visat sig svagare än väntat, kriget har bundit upp ryska resurser och militär, vi står inte inför ett hot om anfall.

Att gå med i Nato innebär att vi ger upp en del av vår demokrati och demokratiska inflytande. Artikel fem innebär att Sverige, vid medlemskap, kan tvingas delta i krig mot regeringen och riksdagens vilja. Att ge upp självständighet och demokrati är inget beslut vi ska ta lätt på.

Går vi med i Nato kommer vi inte längre att kunna vara den självständiga viktiga röst som vi varit mot stormakter när de hetsat mot fattigare länder. Sverige stod upp för Vietnam mot USA, för Tjeckoslovakien mot Sovjet, vi sände fältsjukhus till Korea, vi har erkänt Palestinas rättigheter och vi stod upp mot apartheiden i Sydafrika – detta hade aldrig varit möjligt utan vår alliansfrihet. Nato var i majoriteten av fallen på motsatt sida av Sverige.

Vår alliansfrihet har hållit oss i fred. Jag har fått växa upp i ett land utan krig, mina föräldrar fick växa upp i ett land utan krig, mina morföräldrar fick växa upp i ett land utan krig. Jag önskar detsamma för mina barn och framtida barnbarn. Att ingå en militärallians som leds av det land som har ett finger med i flest militära konflikter i världen och som fram tills nyligen leddes av Donald Trump, och där andremannen är Turkiets Erdogan som ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna, det kan omöjligt vara den bästa vägen för fred och frihet.

 I 73 år har vi klarat oss utmärkt utan Nato, vi kommer göra det i framtiden också. Låt varken Ryssland eller USA bestämma Sveriges väg. Nej till Nato.

Martina, uppväxt i Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa