Låt PO eller Bengt namnge vårt största torg

Möjligheternas torg borde döpas efter PO Enquis eller Bengt Ivansson, menar skribenten.
Möjligheternas torg borde döpas efter PO Enquis eller Bengt Ivansson, menar skribenten.

Insändare 29 september 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaten Andreas Löwenhöök efterlyser i Norran den 20 september namngivningsprocessen av torget i Skellefteå. Hur det ska gå till med att ta fram det nya namnet framkommer inte. Om nu Skellefteås största torg, Möjligheternas torg, ska få ett nytt namn och om det ska vara uppkallat efter en kulturpersonlighet så bör väl det vara efter PO Enquist. 

Kulturhuset fick sitt namn efter Sara Lidman, men PO Enquist är ju faktiskt den störste författaren vi haft. Han är betydligt mer känd och prisad i utlandet och näst Strindberg den mest översatte och spelade på teatrar. PO Enquist var också lojal och positiv mot sin hembygd. Sara donerade ju faktiskt sitt hus till Umeå. 

PO Enquist berättar i sin självbiografi att man sa n´ Perola i byn så låt torget heta "Perola Plats" eller "N´ Perola Plats" som är lite roligt. Ska det inte vara en kulturperson som namnger torget skulle det nu gott kunna få heta "Benka torg" efter förre näringslivschefen Bengt Ivansson. Han är ju den som främst bidrog till att Skellefteå blev valet för Northvolt. Det är nog den bedrift som får störst betydelse för vår bygd. 

n´ Åke


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa