Låt Guldstadens torg bli skimrande

Insändare 29 januari 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun vill ha in medborgarnas förslag på vad torget i centrala stan ska heta. Jag tycker att Guldtorget vore ett glänsande namn.

I tusentals år har den ädla metallen guld fascinerat människan. En symbol för rikedom och skönhet redan på faraonernas tid. Guld är ett grundämne som inte låter sig förändras av luft, vatten eller syror, är mer formbar än någon annan metall och värdebeständigare än de flesta valutor. Guld omges bokstavligen och bildlikt av ett gyllene skimmer. Jag säger bara vigselring och guldmynt, guldfeber och guldtacka.

I nära ett hundra år har anställda vid gruvor och smältverk i bygden producerat guld som sålts på världsmarknaden och skapat välstånd här hemma. Efter det rika guldfyndet i Boliden 1924 och etableringen av smältverket på Rönnskär 1930 ökade Skellefteås befolkning kraftigt. Guldstaden blev ett begrepp.

Koppartorget och Järntorget finns i flera svenska städer. Om Guldtorget ska finnas någonstans är Skellefteå det givna valet, för här produceras en stor del av allt guld i Europa. Namnet funkar även på engelska: Golden Square. Och - jag lovar – den varianten kommer att sätta igång flera trevliga samtal med besökare från fjärran land.

En stolt historia skimrar i Guldtorget, men namnet blickar även framåt. I en värld tvingad till grön omställning krävs ny teknik, och i den nya tekniken är guld en nödvändig metall.

Jungfrulig eller återvunnen, i vilket fall kan kvalitetsstämpeln på guldtackan vara lokal.

Guld äger ett bestående värde, medan minnet av guld är flyktigare. Ändå kan vi, som i tiotusental firade Skellefteå AIK:s senaste SM-titlar i ishockey på torget, påminna oss en kollektiv ståpäls från några guldskimrande aprilkvällar. För oss får då Guldtorget en hemlig innebörd: att vi någon gång möts där igen, i ett liknande ärende.

Så gå in på kommunens hemsida med uppmaningen: Döp torget till Guldtorget!

Robert Tedestedt


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa