Låt folket säga sitt om medlemskap i Nato

Insändare 12 maj 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands krig mot Ukraina är fruktansvärt. Det har präglat svensk offentlighet sedan starten. Sverige har tagit ställning och fördömt de ryska ledarnas folkrättsvidriga beteende. 

Men nu vill vår statsledning gå ännu längre, ett svenskt medlemskap i Nato finns på dagordningen. Detta är ett minst lika viktigt och omvälvande beslut som beslutet att gå med i EU. 

När det gällde EU-medlemskapet fick folket säga sitt genom en folkomröstning. Det hävdas att vi måste gå med i Nato för att försvara frihet och demokrati. Men sättet som vår statsledning vill fatta detta beslut på är varken särskilt fritt eller demokratiskt. 

Knappast någon nyanserad debatt har kunnat föras under det pågående kriget. Opinionen mot svenskt Nato-medlemskap är skrämd till tystnad eftersom ja-sägarna i många fall satt ett likhetstecken mellan Nato-motstånd och undfallenhet för Putin och Ryssland. 

I senaste valrörelsen 2018 var knappast frågan om svenskt Nato-medlemskap uppe till debatt. Och det verkar onekligen som om den socialdemokratiska ledningen vill slippa debattera frågan om svenskt Nato-medlemskap även under denna valrörelse 2022.

Låt oss inte döma ut demokratin för demokratins skull. Låt folket överväga och säga sitt om svenskt Nato-medlemskap.

Henrik


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa