Låt folk veta vem som inte betalar skatt

Skribenten menar att sänkta skatter för höginkomsttagare slår hårt mot hela samhället.

Skribenten menar att sänkta skatter för höginkomsttagare slår hårt mot hela samhället.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-10-28 22:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malin Lernfelt skriver på Norrans ledare den 17 oktober att svensk beskattning borde följa en synlighetsprincip. Det är säkert klokt med öppen redovisning, men också viktigt att synliggöra hur dessa pengar används för vårt gemensammas bästa. Det som däremot är svårt att få en klar bild av är vilka som undkommer beskattning genom fusk, skatteflykt, skatteplanering och politiska beslut.

Riksdagen skriver 2022 att skatteflykten från Sverige till andra EU länder uppgår till cirka 23 miljarder och att anledningen är att regeringar konkurrerar med varandra med låga skatter.

Vänsterpartiet (2022) hänvisar till beräkningar att Sverige går miste om 45 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Det handlar om att storföretag och höginkomsttagare ägnar sig åt aggressiva skatteupplägg och skatteflykt.

I Sverige gynnas kapitalägare och höginkomsttagare av skattepolitiken. Vi har ingen förmögenhetsskatt, ingen arvsskatt, låg kommunal fastighetsavgift och låg skatt på avkastning av kapital. Det innebär i korthet att det lönar sig mer att äga kapital än att arbeta. Detta är den största orsaken till ökad ekonomisk ojämlikhet i vårt land. Ett annat exempel är rot- och rutavdragen. De används framförallt av höginkomsttagare och kostar staten 10 respektive 8 miljarder kronor årligen. En helt orimlig sak är att svenskar boende i utomlands också kan använda sig av dessa avdrag.

Oxfam skriver i en aktuell rapport (oktober 2024) att ojämlikheten i Sverige ökar och att huvudorsaken är minskade skatter för höginkomsttagare. Dessa skattesänkningar slår mot välfärden och de minst bemedlade. Det har också allvarliga konsekvenser för hela samhället i form av bland annat minskad tillit, ökade konflikter och kriminalitet. Bara genom att införa en förmögenhetsskatt skulle 158 miljarder kronor årligen kunna slussas till samhällets gemensamma behov.

Sammantaget innebär skattepolitiken och fusket att låg- och medelinkomsttagare betalar en högre andel i skatt än vad höginkomsttagare gör. Det är inte så man bygger ett starkt och socialt hållbart samhälle.

Bo Gunnarsson, Skellefteå