Låt flygplatsen bli kvar i Skellefteå kommuns regi

Hur bra blir det för Skellefteås kommunmedborgare om flygplatsen säljs, med tanke på hur Swedavia har planerat Arlanda? Hur kommer det då att gå för Skellefteå Airport?

Skribenten är skeptisk till Swedavia som ägare till Skellefteå Airport.

Skribenten är skeptisk till Swedavia som ägare till Skellefteå Airport.

Foto: Norran

Insändare2024-03-23 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan på Arlanda läsa på reklamskyltar där det står ”Stockholm Arlanda Airport blir större, tillgängligare och modernare.” Visst har det blivit större och modernare men hur blev det med det viktigaste för oss passagerare, tillgängligheten? När man kommer från Skellefteå till Arlanda terminal 5 och skall ta bussen till centrum så får man först dra sitt bagage från terminal 5 upp till Skycity och sedan ner till terminal 4 där bussarna ansluter.

Men det blir värre när man skall hem. Efter att stigit av flygbussen på Arlanda terminal 4. Tar mitt bagage på en vagn och börjar promenaden genom Sky city via terminal 5 till incheckningen. Hur har Swedavia tänkt när man tog bort busshållplatsen vi terminal 5?
Sträckan från busshållplatsen vid terminal 4 till säkerhetskontrollen i terminal 5 är drygt 700m. Efter säkerhetskontrollen har vi ytterligare minst 250m till den närmaste gate. Så om du kommer med buss så får du räkna med en promenad på minst 1 km innan du är vid din gate.

Hade dom haft kvar busshållplatsen vid terminal 5 blir avståndet till säkerhetskontrollen minskat från 700 meter till 250 meter. När man ställer frågan om busshållplats vid terminal 5 till Swedavia så får man svaret. ”På längre sikt kan bussarna komma att flytta närmare Terminal 5, men inte i närtid. Det finns ingen omedelbar plan för de stora förändringar i infrastrukturen som skulle krävas”.
Det vill säga en hållplats vid terminal 5 kan vi bara glömma.

Sen måste man efter säkerhetskontrollen ta sig genom taxfree om rådet som stinker parfym. Jag är inte allergisk mot detta men för den som är känslig måste detta vara ett helvete att ta sig igenom. Hur tänkte man här? Min slutsats är att Swedavia inte bry sig om de av oss som kanske inte är så rörliga och är överkänsliga.

Ska vi verkligen låta Swedavia ta över vår välskötta flygplats som i dag är en spjutspets i den gröna utvecklingen. Swedavias fokus på utveckling kommer inte att ligga på Skellefteå och med tanke på vad dom lyckats med på Arlanda är man inte imponerad. Låt Skellefteå Airport stanna i vår egen kommunala regi.