Väljer de något de verkligen vill göra är chansen till att de får må bra, och förhoppningsvis ges även möjlighet till att utvecklas i sin egen takt, stor.
Yttre motivation, föräldrar och kompisar, funkar ofta ett tag. Men alltför ofta slutar barnen i förtid. Inre motivation, barnets egna vilja och driv, är alltid att föredra. Barnen tar fler egna initiativ, blir ofta snabbt självständiga. För att de själva vill driva med den idrott de valt.
Det bör vara alla föreningars ståndpunkt att om barn har en meningsfull och aktiv fritid spelar det ingen roll om barnet väljer aktuell förening eller idrott. Olika idrotter ska inte behöva ses som hot eller konkurrenter. Därför är det av vikt att idrottsledare uppmuntrar barn som vill byta idrott/aktivitet av olika anledningar.
En stor bredd av olika idrotter är en idrottstads signum. Där både bredd och elit ryms. Där den som bara vill lattja med sin idrott uppmärksammas. Där prestationer utifrån individuella förutsättningar hyllas och där SM-guldvinnare kan inspirera andra till att kämpa hårt och långsiktigt för att nå framgång.
Bland det finaste som finns i idrottsväg är när olika idrotter samarbetar, utbyter sina olika aktiviteter, för att barnen ska få prova på så många aktiviteter som möjligt. För många kan det vara en självklarhet att prova olika idrotter. Men för många är det en utopi. Många gånger är det ekonomi som sätter stopp för att en del inte ges möjlighet till att bedriva flera idrotter. För de barnen betyder samarbeten mellan olika föreningar, gratis sommaraktiviteter och prova på-tillfällen väldigt mycket.
Samarbeten föreningar emellan är vägen att gå när idrotts-Skellefteå växer. Det finns inte tid till att hålla på med för många idrotter, men det finns många sätt att ge barn möjlighet till olika aktiviteter för att inspirera till ett livslångt idrottande. Oavsett ambitionsnivå. Det skulle gynna Skellefteå som stad.
Viktor Agnarsson, Skellefteå