Låt barn testa fler idrotter – då minimeras utslagning

Viktor Agnarssons insändare, Norran den 3 september, belyser frågan om att barn bör kunna testa ett flertal idrotter – en viktig fråga som får stor betydelse för ungdomar senare i livet.

Barn och ungdommar måste få testa flera olika idrotter, menar skribenten.

Barn och ungdommar måste få testa flera olika idrotter, menar skribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-09-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungdomsidrott som företeelse är en fantastisk grej, där barn träffas och bidrar till en ökad integration. Barn ska ges möjlighet att testa olika idrotter, utan krav på ”cementering” i en förening. Skellefteå Skidklubb har organiserad träning två gånger i veckan, för barn upp till 12 år. Det måste ju ges möjlighet för ungdomar att göra annat på fritiden.

Jag har ännu inte under mina 50 år som skidnörd sett någon ungdom blomstra som senior som enbart ägnat sig åt skidåkning som barn. Att umgås med kompisar i olika föreningar medför att barn tränar sin sociala förmåga. Denna kunskap kommer till stor nytta senare i arbetslivet.

I omröstningen ”Sveriges bästa idrottsstad” kom Skellefteå på 31:a plats, Umeå vann och Luleå kom åtta. Skellefteå kommun satsar stora medel på ungdomsidrott, men det verkar ändå inte ge någon stor effekt på idrottsprestation. Alla behöver inte tävla, men det förvånar mig att Skellefteå som idrottsstad inte presterar bättre.

Tyvärr begränsar ekonomin barns möjligheter att prova på idrott. Ett medborgarförslag, som tidigare inkommit till kommunen, föreslog att barn löser ett medlemskort som gäller i kommunens samtliga idrottsföreningar. Då minimeras utslagning, och barn kan enklare utöva sin idrott.

Thomas Ottosson, Skellefteå