Lantbruket är Sveriges farligaste arbetsplats – nu är det dags att någonting händer! Ska jag betala tusentals kronor varje år för ett medlemsskap i en fackförening vars ledning inte bryr sig ett smack om mig? Jag som dag ut och dag in förser Sveriges befolkning med mat. Jag är förbannad och ledsen efter att två människor inom kåren inte fick komma hem till sina familjer efter arbetsdagens slut.
Många som läser detta kanske tycker att jag ska byta yrke, eller bara hålla tyst och knega på. Vara glad över att man har ett jobb här i livet. Passar det inte så kan du gå. Ska det vara så här? Var är värdet på mitt yrke som djurskötare eller maskinförare inom lantbruket? Är jag bara en arbetshäst som är utbytbar när ryggen inte längre håller efter att ha skottat skit tills diskarna i ryggraden är slut? Eller mina armar inte orkar lyfta högre än axeln då jag skrapat skit i liggbåsen hos korna och grisarna i en ladugård som inte byggs för att bespara dess personal. Nä, man får bara känslan av att man gnäller när man försöker förklara detta för andra.
Jag som anställd ska hantera stora lantbruksdjur såsom kor, grisar och tjurar som kan orsaka mig skada eller till och med döda mig. Ofta jobbar jag ensam. Jag ska ligga under traktorer och även inuti stora maskiner som kan slita mig i stycken. Klättra upp på tak för att skotta bort snö så att lastbilarna kan komma fram. Klättra upp i tornsilos med minimal säkerhet mot fall.
Ingenting får gå fel, men ändå sker detta om och om igen. Andelen som anmäler arbetsskador inom lantbruket är obefintligt, ändå anses yrket som det farligaste i Sverige. Man bara knegar på, måste skynda för att hinna med. Ta hand om sjuka djur, köra foder, utfodra och skörda. Så mycket man måste hinna.
Var är mitt fack? Var är min säkerhet? Jag är medlem för att jag hade hoppats att de visat ett större intresse för sina medlemmar – att de skulle kunnat ge oss bättre säkerhet, högre löner och bättre semester.
Pigan
Svar direkt
Kommunal Västerbotten har regionala fackliga ombud och regionala skyddsombud som regelbundet besöker alla privata arbetsplatser. Regionala skyddsombud hanterar arbetsmiljöfrågorna och aviserar regelbundet besök, även inom jordbruken i Västerbotten. När medlemmar, anställda och arbetsgivare ser att det finns ytterligare behov så är det bara att kontakta Kommunal för besök.
Arbetsgivarna som har arbetsmiljöansvaret måste se över och göra riskbedömningar tillsammans med de anställda och de utsedda skyddsombuden eller regionala skyddsombud. Riskbedömningar är särskilt viktiga inför skördetider som kan innebära både ökad stress och arbetsbelastning. Det i kombination med hantering av både maskiner och tunga fordon.
Kommunal har varit med och tagit fram stöd i att göra riskbedömningar tillsammans med arbetsgivare och Prevent.
Håkan Nilsson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten