Länsstyrelsen – hur kunde det bli så här tokigt?

Länsstyrelsen Västerbotten har tagit fram en mycket lockande, informativ och påkostad skrift ”Naturreservat i Västerbotten - Utflyktsguide Från kust till fjäll i Västerbottens län”.

Bjuröklubb är ett av många naturreservat i Skellefteå kommun.

Bjuröklubb är ett av många naturreservat i Skellefteå kommun.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-08-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Perfekt för en sommar som denna med utflykter i närregionen tänkte jag och plockade med ett exemplar av den 85-sidiga guiden. Hittade mängder av fint beskrivna ställen som jag vill besöka.

I slutet visas samtliga utflyktsmål på en översiktskarta över länet. Jag trodde inte mina ögon när jag började studera den. Runt residensstaden i söder finns åtskilliga utflyktsmål presenterade medan staden 13 mil norrut omgavs av ett i det närmaste blankt område.

Att det dessutom står Sollefteå istället för Skellefteå på kartan bör väl få ansvarig utgivare att klädsamt slå ned blicken, speciellt eftersom den utgåva jag höll i handen var tredje utökade upplagan tryckt 2014 i 20 000 exemplar. Må vara att många i vårt land blandar ihop dessa två städer men att Länsstyrelsen i Västerbotten släpper igenom detta är pinsamt. I pdf-versionen som går att ladda ner från hemsidan har misstaget rättats till, men det hjälper knappast de besökare som plockar med en tryckt version.

Vägbeskrivningen till hur man hittar till det fina Klubbens reservat vid Rickleåns utlopp i havet fick mig även att höja på ögonbrynet: ”Kör E4 från Umeå till Bygdeå ...”

Nå, finns då inga besöksvärda naturreservat i Skellefteå kommun mer än Bjuröklubb, Gärdefjärden, Blylodmyran och Brännberget? En enkel googling på naturreservat i Skellefteå kommun visar att det finns inte mindre än tolv naturreservat, sex naturreservat/domänreservat samt naturvårdsområden som Marranäsvältan och Burehällorna.

Det är lätt att tänka på såväl slapphet, närsynthet som nonchalans från Länsstyrelsens att göra ett så kantrat urval till ett påkostat informationsmaterial tryckt i stor upplaga. Hur har man exempelvis kunnat missa det fantastiska Vitbergens naturreservat i Kalvträsk? Eller den utmärkta fågelsjön Ostträsket?

Min fråga till Länsstyrelsen i Västerbotten: Hur kunde det bli så här tokigt?

Margot Sehlstedt-P, Skellefteå 

Svar direkt

I Västerbotten finns idag nära 400 naturreservat och urvalet av områden i en sådan här publikation är inte helt enkelt. Givetvis finns det mer än fyra besöksvärda naturreservat i Skellefteå kommun, bland annat de du nämner. Det finns också flera fina områden i de andra kommunerna som inte fick plats i guiden. 

Vad som anses ”besöksvärt” varierar också kraftigt mellan olika personer. Vi vill rekommendera Naturkartan som du kan nå via Länsstyrelsens hemsida. Där finns alla länets naturreservat, många vandringsleder och mycket annat beskrivet.

Hur felet i den tryckta versionen av kartan har uppkommit är svårt att förstå, vi arbetar för att Utflyktsguiden fortsätter att vara populär och att vi därför får anledning till en ny reviderad tryckning.

Jörgen Boman och Peter Jonsson, Länsstyrelsen Västerbotten