Landsbygd eller centralort - nu får ni bestämma er

I ena stunden räknas Gummark som landsbygd och i andra stunden som tätort, förvirrande menar skribenten.

I ena stunden räknas Gummark som landsbygd och i andra stunden som tätort, förvirrande menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-03-29 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Prisad vare Skellefteå kommun då datumet för vårens grovavfall annonseras. Jag bor i byn Gummark och för er som inte vet hur centralt jag bor så får ni här en uppdatering.

Kommunen tänkte lägga ner vår skola, men med ideella krafter och en massiv mediakampanj så fanns det lärare som kunde tänkas jobba här. Sedan var det busstrafiken, här drogs det in samtliga bussar så varken pensionärer eller övriga kunde åka buss. Vi får själva ordna vårt elljusspår, lika så ställa iordning tennisbana, badplatser med mera. Med andra ord; vill vi aktivera oss på något vis så måste vi ordna det själva eller, som vi ser det, åka till centralorten.

Tillbaka till grovsoporna. Med några enkla streck på en karta av en tjänsteperson har min och omkringliggande byar omvandlats till centralort, så fruktansvärt praktiskt. Då förutsätter jag som kommuninvånare att jag också ska få ta del av dess fördelar och utbud utan att behöva köra tre mil tur och retur. Jag kör gärna mitt grovavfall till Degermyran om jag exempelvis får lite bussturer i utbyte.

Det är kanske dags för ansvariga att titta på kartan och fundera över sina beslut. Om vi hade bott i Frankrike så skulle mina grannar i byn gjort som franska bönder; lagt avfall vid närmaste kommunala inrättning.

Centralortsbo?