Lägre bensinpriser eller fler bussar

Insändare 8 december 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lägre bensinpriser eller fler bussar. Något av det måste hända.

Det är inte hållbart att fortsätta höja bensin- och dieselpriserna. När personer som inte har tillgång till bussar för att transportera sig till skola och jobb måste använda bilen. I längden innebär det att personen kommer att behöva prioritera sin ekonomi så att man har råd att ta sig till exempelvis skola och jobb. Det är inte hållbart. Som det är just nu så betalar skolelever nästan hela sitt studiebidrag för att kunna ta sig till skolan.

För dem som pendlar långt blir det mycket pengar som bara går för att kunna ta sig till jobbet, speciellt när man bor utanför stan. På landsbygden där det inte finns någon kollektivtrafik som kan ta dem till jobbet i tid eller att närmsta busshållspalts ligger flera kilometer bort – där det då inte finns något annat alternativ än att köra bil.  Då betyder det att det trots att priserna höjs måste man köra bil ändå.

Elbil kan vara en lösning, men alla har inte ekonomin till att köpa en elbil när den billigaste elbilen ligger på ungefär 250 000 kronor, vilket inte är hållbart att köpa för att kunna ta sig till jobbet på billigaste sätt. Det här gör det svårare för personer med lägre inkomst att få allting att gå runt. Det kommer då att bli på bekostnad av annat som exempelvis fritidsintressen. 

Den enda lösningen jag ser på det här problemet att skapa en större tillgång på bussar som går fler tider och fler sträckor. Eller att man sänker diesel- och bensinpriserna.
Underlätta för arbetarna


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Unga vuxna väljer bort storstäderna: ”Övertygad om att det skrivs historia i Skellefteå”

Unga vuxna väljer bort storstäderna: ”Övertygad om att det skrivs historia i Skellefteå”