Låga löner och bostadsbrist i framtidsracet

Insändare 29 april 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredagen den 21 april lyssnade jag på Ring P1. Där var det en inringare och Skelleftebo, Christoffer och jobbar som grävmaskinist. Han pratade om Skellefteå kommun. Det han pratade om tänker många andra på, och det pratas från mun till mun. Han var rak i det han sa som gick ut i etern, så hela Sverige kunde höra hur han resonerade i Ring P1. 

Det han återgav muntligt handlar om, Framtidsfabriken, närmare bestämt Northvolt.  Det han berättade är tänkvärt och långtifrån osanning snarare en verklighet som beskrivs. Det vi känner igen från de styrande som har kommunicerat kring Framtidsfabriken är "kommunen står inför en spännande tid" det har vi hört ett flertal gånger. Men hur spännande är det? 

Christoffer började med att prata om hur man ska få hit folk. Han hade själv provat att söka jobb på Northvolt som skiftgående processoperatör, den lön som han blev erbjuden var lägstalön på 25–28 000. Han konstaterade att den lönen var lägre än den han har idag. Hur ska man då få folk att flytta till Skellefteå när lönen är så låg? 

Till det kommer att det inte finns tillräckligt med bostäder för de nyinflyttade, de bostäder som finns är i de satellitområdena Boliden, Jörn, Norsjö och så vidare. Flyttar man dit har man 4–5 mil enkelresa. När man har så låg lön får man okvalificerad arbetskraft. Kan man då inte lösa arbetskraften från övriga Sverige, så blir det bemanningsföretag från andra EU-länder, där man redan har lagstadgade minimilöner. Det är redan igång med, flyga in och flyga ut, och det går direktflyg från Skellefteå till Danzig som gränsar till Polen. 

Vem bär ansvaret? Han säger att det är kommunens ansvar, och kommunen är i panik och att man kört ett ogenomtänkt race. Ingen planering för infrastrukturen och ingen vågar säga att kejsaren är naken.  Få gånger hör man en så ärlig och klarsynt redogörelse från en Skelleftebo vilket hedrar honom. Tyvärr har han rätt, det blir inga höga löner. För om det skulle blir löner som på Rönnskärsverken blir battericellerna också dyra. Och vem kan då köpa en batteribil? 

Nästa problem är, var ska man nu hitta mer arbetskraft till de övriga företagen i Framtidsfabriken som kommer hit till Skellefteå och då inte med minimilöner som flyga in och flyga ut samt boenden i en lågkonjunktur?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa