Västerbottensteatern skulle kanske få det bättre i Umeå

Huset verkar vara viktigare än kulturverksamheten i Sara Kulturhus, menar skribenten.

Huset verkar vara viktigare än kulturverksamheten i Sara Kulturhus, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-04-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sagt förut och det bör sägas igen. Ett gigantiskt och överdimensionerat kongresscentrum som ska drivas och måste drivas kommersiellt kommer inte att utveckla kulturyttringarna i Skellefteå. Att då dessutom kidnappa begreppet ”kulturhus” samtidigt som redan befintliga verksamheter, Museum Anna Nordlander och Stadsbiblioteket, får ske i förkrympt format känns närmast hånfullt.

Dessutom tycker jag otroligt synd om Västerbottensteatern och de människor som med själ och hjärta jobbat så hårt och hoppats så mycket på att äntligen få den verksamhetsmiljö och de resurser som behövts så länge. Nu tvingas de inse att deras verksamheter kommer att behöva konkurrera med exempelvis ”byggmästareföreningens-”, ”barnmorskornas-” och andra riksorganisationers årskonferenser samt en och annan rockkonsert om utrymmet. Dessutom får de tillgång till scenen endast två veckor innan premiärer.

Nej – jag tror inte alls att Sara Lidman skulle velat bli förknippad med detta hus. Och kanske visste hon redan vad som väntade när hon återvände till Västerbotten och valde att bosätta sig i Umeå. Möjligen är det också så att Västerbottensteatern skulle få en bättre och mer omhuldad tillvaro i kulturhuvudstaden Umeå än den får i Skellefteå.

n`Anders