Hotell och restaurang – med ett biblioteket i källaren

Skribenten menar att politikerna är  ansvariga för att biblioteket blev så pass dåligt.

Skribenten menar att politikerna är ansvariga för att biblioteket blev så pass dåligt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har inte läst en enda positiv insändare om det nya biblioteket, och jag kan bara hålla med. Det är litet, trångt, opersonligt och värre – en total avsaknad av det viktiga: böckerna. Visst kan det vara så att det är lättare att klaga än att hylla, men inte heller någon jag pratar med är nöjd.

Bibliotekschefen fortsätter att svara på samma sätt, men frågorna och klagomålen kanske inte ska ställa till avdelningschefen utan till ansvarig politiker. Visst var det ett kulturhus vi skulle få, och då duger det inte att trycka ner biblioteket i källaren till förmån för hotell och restauranger. Biblioteket måste helt enkelt få ta plats i ett kulturhus för över en miljard kronor.

Förra veckan kom en rapport från Library Ranking Europe som sågade biblioteket jäms med fotknölarna. Det får betyget två av sex möjliga, medan både Sundsvall och Umeå får fem av sex möjliga. Jag säger det igen: två av sex möjliga – i ett kulturhus för över en miljard kronor. Vad gick det fel på vägen?

Kanske det är dags att stanna upp, fundera och ta ett omtag. Gör om och gör rätt helt enkelt. Utrymme finns, men ni kanske måste prioritera kulturen – och inte hotell och restaurang.

Ad Libros