En oro har funnits att gräsrotskultur och mindre resursstarka kulturföreningar skulle stängas ute på grund av höga kostnader. Men nu är vi synnerligen oroliga för att Stadsbiblioteket, MAN, Konsthallen och Västerbottensteatern inte får det utrymme för sin verksamhet som utlovades och som var tanken bakom Sara Kulturhus. I det ramavtal som nu föreligger tycks det som att cheferna för kulturlivet abdikerat och överlåtit utslagsröst angående nyttjandet av de olika lokalerna till vd:n för kulturhusbolaget.
Vi undrar hur undertecknarna för ramavtalet kunde acceptera neddragningarna och de sämre arbetsvillkoren för sina respektive verksamheter? Vi hade hoppats att vi skulle få ett lysande kulturliv i Skellefteå med möjlighet och utrymme att expandera i Sara Kulturhus.
Kulturtanterna Louise Hagström och Monica Larsson
Svar direkt
Utifrån min roll som tjänsteperson och avdelningschef för kultur- och biblioteksavdelningen, där Stadsbiblioteket och Skellefteå konsthall ingår, anser jag att beslutet om ett ramverk var efterlängtat och nödvändigt för möjligheten att gå vidare i det processarbete vi befinner oss i.
Min underskrift bekräftar att undertecknad har fått ta del av ramverket och tillstyrker att all verksamhet ska följa ramverket enligt dess ordalydelse. Den politiska intentionen är att ramverket och de fastställda bokningsprinciperna ska stötta grundtanken om att Sara är ett kulturhus för alla.
Även jag är stolt över kulturlivet i Skellefteå och i min roll kommer jag helhjärtat att arbeta för att vi ska ha ett lysande kulturliv med möjlighet och utrymme att expandera i hela vår kommun.
Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur- och bibliotek
Fotnot: Maria Ekberg Brännström, vd Skellefteå Kulturhus, Fransesca Quartey, vd Västerbottensteatern, samt Fabian Arnheim, vd Skellefteå Museum, gavs alla möjlighet att besvara insändaren, men har avböjt.