Kubakris eller Ukrainakris?

Insändarskribenten gör jämförelser mellan Kubakrisen på 60-talet och dagens situation i Ukraina. I mitten Fidel Castro och till höger Nikita Chrusjtjov.

Insändarskribenten gör jämförelser mellan Kubakrisen på 60-talet och dagens situation i Ukraina. I mitten Fidel Castro och till höger Nikita Chrusjtjov.

Foto: Prensa Latina

Insändare2022-03-12 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle säga att Putin och Ryssland inte har problem med Ukraina och dess befolkning men med Nato (USA) och Ukrainas västerländska marionettregering som tillkom efter den CIA-ledda statskuppen 2014 (källor till detta, se tex filmen Ukraine on fire av Oliver Stone) vilket ledde till att Ryssland kände att de var tvungna säkra tillfarten till Svarta havet för sin marina verksamhet. 

Denna nya västorienterade regim hotar Rysslands existens genom att vilja föra krigsmateriel såsom lång- och medeldistansmissiler och Natomilitär nära Ryssland. För Ryssland blir detta en fråga om ett verkligt invasionshot och även ett påtryckningsvapen att tvingas gå i västs koppel och göra deras vilja – då missiler kan avskjutas och träffa viktiga ryska mål inom några minuter.

Så vad ska Putin göra? Vi vet att USA aldrig skulle tillåta att omgivande länder placerade missiler med potentiellt kärnvapen nära deras gräns. Detta var Kubakrisen ett vittne om när Sovjetmakten ville placera kärnvapen på Kuba. Vad var USA:s svar? De sa: "We will sink every alien ships that comes within 100 miles from the Coast of Cuba". Så om USA inte vill ha missiler i sin direkta närhet, varför ska Ryssland ha det? Varför vore det ett rimligt scenario för Ryssland?

Ukraina borde låta sig vara ett neutralt land som Sverige och vara en buffertzon mellan Ryssland och väst. Detta vore bäst. Nato borde omedelbart försvinna från Europa och på detta sätt skulle fred infinna sig och allt skulle återgå till det som det borde vara.

Andreas