Kryptovalutor har inget med verkligheten att göra

Alla dessa virtuella valutor med värdeökningar mot allt sunt förnuft är ett världsomspännande svindleri.

Skribenten menar att kryptovalutor är ett rent svindleri.

Skribenten menar att kryptovalutor är ett rent svindleri.

Foto:

Insändare2023-02-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svindleri är att sprida vilseledande och osanna uppgifter för att påverka priser på varor, värdepapper eller annan egendom. Om ett svindleribrott är grovt kan det ge ett fängelsestraff på sex år. Världen har nu under många år blivit utsatt för ett grovt svindleri. 

Brottet består i att på ett bedrägligt sätt skapat alla dessa kryptovalutor som finns runt om i världen, varav Bitcon är den mest kända. Jag har tidigare skrivit om dessa valutor och då menat att de aldrig kommer att kunna kopplas ihop med de ”jordiska” valutorna, de som ”regleras” av olika länders riksbanker och av marknadskrafterna. 

Det innebär att dessa valutor aldrig kommer att få ett verkligt värde. Under några år har cirka 1 000 sorters kryptovalutor ”sett dagens ljus”. Värdetillväxten i dessa valutor har överskridit allt sunt förnuft. En av dessa valutor ökade i värde med cirka 42 000 procent från morgonen när den introducerades, till aftonen när handeln avslutades. 

Redan där borde alla ha förstått att dessa valutor inte har med verkligheten att göra. Men genom sin snabba ”värdeuppgång” så har många för ett ögonblick bortsett från verkligheten och satsat en slant i hopp om en snabb vinst. 

Om det är som jag nämner, att det kan finnas upp mot 1 000 kryptovalutor som kan ha haft en liknande värdetillväxt, då börjar dessa kryptotillgångar vara svindlande. Så med det sagt så börjar nog många förstå att vi nu står inför ett världsomspännande svindleri som saknar motstycke i historien. 

När nu detta lurendrejeri börjar gå mot sitt slut, då kommer frågan : Kommer alla de som varit med att starta upp dessa kryptovalutor att åtalas för det brott de har begått, alltså grovt svindleri? Det kan till och med vara så, att banker och nystartade företag som förmedlat handel i dessa valutor, kan ha begått ett brott i form av ”anstiftan till svindleri”?