Krögare – ”Välkomna till kulturens verklighet”

Skribenten riktar sig till krökarna och skriver: ”Acceptera verkligheten, förstå allvaret och ta ansvar.”
Skribenten riktar sig till krökarna och skriver: ”Acceptera verkligheten, förstå allvaret och ta ansvar.”

Förra veckan började krögare i hela landet protestera efter att regeringen förlängt förbudet mot alkoholservering efter klockan 20. Protesterna kommer fortsätta varje dag framöver tills dess att regeringen agerar.

Insändare 18 januari 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En upprörd röst som hörs är vd:n för Visita, Jonas Siljhammar, som i en intervju med TT säger: ”Alla har planerat utifrån att det skulle återgå till klockan 22. Beskedet kommer alldeles för tätt inpå, det visar på en väldigt låg förståelse för företagares vardag.” Välkomna till kulturens verklighet. En verklighet som snart pågått i ett helt år. Teatrar, konserter och operor som repat i månader tvingas stänga ner knappt en vecka innan, ibland ännu tätare inpå, och både jobb och inkomster går förlorade. Vi har vant oss, och det är dags för er att göra detsamma. 

Faktum är att framförhållning bara är att glömma i ett läge som ändras från dag till dag, ibland timme till timme. Istället får en, som ni nu fått lära er den hårda vägen, göra som alla i kulturbranschen: ta aldrig något för givet, var beredd på besvikelse och förbered plan B. Sedan hade alternativet varit att regeringen ger besked några dagar innan och smittläget hinner ändras under de dagarna. Det kan knappast vara ett bättre alternativ.

Det är alltså på grund av omöjlig framförhållning som beslutet kommer så sent, och inte på grund av ”väldigt låg förståelse för företagares vardag” som vd:n för Visita påstår. De enda jag ser som saknar förståelse är restaurangbranschen själva som inte verkar förstå vilket allvarligt läge vi befinner oss i och att åtgärder måste tas. Det råkar bara vara så att ni som protesterar tyvärr jobbar i en bransch som drabbas hårt av pandemier, som så många andra. En osis helt enkelt. Otur. 

Visitas vd fortsätter sedan sin kritik med: ”Jag har största respekt för att man vill förhindra smittspridningen, men att göra detta med två dagars varsel uppvisar en enorm nonchalans mot företagares vardag. Det är nästintill pinsamt.” Jag har största respekt för dig, din organisation och din bransch, men helt ärligt är det snarare nästintill pinsamt att ni tror att protester varje dag kommer göra att smittspridningen sjunker och era restauranger kommer få ha öppet som vanligt igen för att ni står och slår träslevar mot era kastruller. Det funkar inte så och det är en enorm nonchalans mot ansvarstagande och förståelse, för att återanvända några av vd:ns egna ord. 

Så välkomna in i klubben. Det kommer att vara tungt, det är redan tungt, restauranger och krogar kommer att gå på knäna och en del kommer behöva stängas, men sånt är livet för branscher som drabbas hårt i en pandemi. Var istället glada över att ni överhuvudtaget får ha öppet – det finns de som har det betydligt värre.

Acceptera verkligheten, förstå allvaret och ta ansvar ni också. Det är inte särskilt kul, men ack så nödvändigt.

Thea Svensson, Burträsk

Ämnen du kan följa