Kritiska röster drunknar i hysterin om ny industri

Skribenten menar att det pågår en form av hjärntvätt för att folket att acceptera ny kärnkraft.
Skribenten menar att det pågår en form av hjärntvätt för att folket att acceptera ny kärnkraft.

Industrialisering till varje pris ligger bakom drömmen om ny och lättillgänglig kärnkraft.

Insändare 9 mars 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har en IT-företagare för Bahnhof fått en nygammal idé om att göra något sorts "ekosystem" med ett mini-modulärt kärnkraftverk
i centrala Stockholm nära ett fjärrvärmeverk. Det ska öka tillgången på fossilfri el i storstaden. Industrin är också beredd att satsa pengar nu på ny kärnkraft enligt undersökningar av Svt-nyheter. Det är bara det att de här undersökningarna har bara bekräftat vad som sänts
i nyheterna hela hösten -22 och nu även efter nyår. Det handlar om en sorts hjärntvätt som ska få folket i Sverige att acceptera ny kärnkraft, så känner jag det i all fall.

Ibland känns det som att det är en hysteri med all nyetablering av de här "fossilfria" industrierna i norr. Det är då kritiska röster och de rösterna blir snabbt förlorade i bruset av lycksaligt hyllande av den här nya kommande industrin. Men det är en industri som verkar i samma anda som tidigare industrier i landet. Det handlar om att exportera och tjäna pengar. Livet på jorden ska industrialiseras till varje pris och det är också här vi har koden till klimatförändringarna. All onaturlig verksamhet som människan startar och driver har genom åren skapat en för oss själva farlig omgivning. Lägg därtill att vi också är aggressiva och har samlat på oss vapen som bara väntar på att användas.

En del länder har också samlat på sig kärnvapen och i ett land nära Europa där det är krig nu skjuter man i närheten av kärnkraftverk. Blir de här modulära kärnkraftverken verklighet är det ju liksom bara att hålla tummarna för att Sverige inte ska komma i någon konflikt. Går vi med i Nato ökar risken just för att Sverige ska komma i en konflikt. Nato är nämligen en kärnvapenmakt och det är inte så lite provocerande för andra kärnvapenmakter.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa