Krisen avslöjar – svenska modellen blir allt naknare

Insändare 24 april 2020 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny offentlig styrning eller NPM, New public Management, har sitt ursprung i nyliberalismens motvilja mot statlig styrning och skatter. Plus viljan att tjäna pengar – helt utan risk – på skola, vård och omsorg. Idealet är att driva all verksamhet enlig marknadsprincipen och i privat regi. Den så kallade svenska modellen börjar numera bli allt naknare. 

Politiker i alla partier har ”smittats” av nyliberalismen. Eftersom statsfinanserna ansågs dåliga av nästan alla nationalekonomer behövde vi, det vill säga medborgarna, spara och betala av på statsskulden. Det har vi gjort sedan 1990 samtidigt som skattebidrag har delats ut frikostigt, gång på gång. Andra bidrag har skambelagts av vissa politiker. De som haft sjukpension eller pension har fått en högre skatt.

I Region Stockholm har man inte nöjt sig med att bara mäta allt i vården för att effektivisera, det vill säga spara pengar, här har man gått ett steg längre och infört värdebaserad vård. Detta har inneburit att 800 sjuksköterskor och läkare varslades i december och Bromma sjukhus såldes till en privat vårdgivare – mitt i brinnande coronakris.

Jag kallar det inte bara för ett systemfel i sjukvården, utan detta visar på att skola, vård och omsorg inte kan styras av en marknad som vilken vara som helst. Marknaden har inget socialt ansvar, den styrs av vinster och ett girigt näringsliv. Därför säger jag: Nej till vinster i vår välfärd. Nej till en större statsskuld som våra barn och barnbarn får amortera av, medan deras egen välfärd urholkas.

Else-Marie Vikström, Burträsk

Ämnen du kan följa