Krigspengar istället för vård när hökarna får bestämma

Minor istället för vård? Skribenten menar att vi lägger pengar på fel saker just nu.
Minor istället för vård? Skribenten menar att vi lägger pengar på fel saker just nu.

Svenska nyheter signalerar varenda dag att pengar saknas till vård, omsorg, skolor, domare, fängelser och så vidare.

Insändare 9 juni 2023 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men inte ens samgående pengalösa socialdemokrater och moderater i Västra Götalandsregionen får några extra pengar till vård och omsorg? Troligt kommande Nato-krig med förstörelse verkar prioriteras av riksdag och regering. Att lägga ut flytminor i fredstid är senaste galna önskningen den 2/6 från försvaret, som kanske bifalles av regeringen.

Utvidgning sker alltid vid en viss tidpunkt från den andra stormakten i området. Som nu sker med centrum i Ukraina. Ett USA-kontrollerat Nato har via långsam utvidgning av sitt intresseområde i nordöstra Europa triggat igång sitt proxykrig om territorier. Proxykrigföring medför att andra länders civila offrar sig för stater som styr kriget. I tystnad håller svensk riksdag och regering på med att göra oss svenskar beredda frivilligt låta svenskt territorium bli del i ett offensivt proxykrig åt USA-kontrollerat Nato. Krigshökarna har idag övervikt i medierna. Att ett allt svagare Ryssland självmant skulle angripa Sverige eller Finland, borde vara en uppenbart otänkbar absurd tanke för varenda klok människa. Men kloka fredstänkare vågar tyvärr knappt uttrycka dessa tankar. Av rädsla att stämplas som Putin-anhängare.

Före första världskriget spreds politisk krigspropaganda uppifrån som fick den breda allmänheten att förakta, håna och även attackera fredskämpar som försökte motverka krigsutbrottet. Före andra världskriget kom propaganda uppifrån som förnekade för allmänheten att Tysklands krigsupprustning skulle vara farlig. Uppifrån maktens centrum sprids den bild man vill folket skall ha. Bred allmänhet dras lätt in i propaganda att krig måste hämnas med krig. Men då tar krigen aldrig slut.

Vi riskerar att upprepa oförståndet från världskrigen. De godas tystnad är i Sverige idag större än någonsin. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa