Krigets vansinne och konsten att lura sig själv

Skribenten menar att vi inte har lärt oss någonting av tidigare stora konflikter.

Skribenten menar att vi inte har lärt oss någonting av tidigare stora konflikter.

Foto: Virginia Mayo

Insändare2024-04-06 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan före 1:a världskrigets utbrott 1914 hade människor på båda sidor av konflikten fått lära sig att det är den andres fel om krig bryter ut. 

Några decennier senare lärde sig våra grannar, det tyska folket annat nytt. Att gubben Hitler verkade ok. Därför röstade de fram hans nazistparti till största parti redan 1932. För den gubben satsade rejält med pengar på arbete. På infrastruktur och industri. Mest vapenindustri. På att bygga snabbare väg-förbindelser inför kommande militära verksamheter som gubben redan då i smyg planerade.

Vid samma tid fick vi vanliga européer lära oss att krig inte alls var på gång. Det hade ju nyss avslutats ett dumt krig? Vi lärde oss att Berlin-OS 1936 med gubben Hitler på läktaren med 3,8 miljoner åskådare och 3 961 deltagare från 49 länder var helt ok. Några år senare intalade vi oss att koncentrationsläger inte fanns. Eller att de, om de nu trots allt fanns, inte var så farliga.

Idag får vi lära oss nytt. Att Ukraina, för ett decennium sedan fascistanklagat, nu är broderfolk med oss. Att Natos militära östutvidgning sedan år 2000 är en försvarsutvidgning. Vi lär oss att Natos önskade vägbyggen här i Sverige, politiskt och geografiskt från vänster till höger, inte har likhet alls med tyska gubbens vägbyggen på 1930-talet. Vi lär oss att det är gubben Putin som istället är krigisk som gubben Hitler. Att amerikanska militärbaser i Sverige skänker fred, bra vägar och mer välstånd i vårt land. Vi lär mycket nytt i vårt nya Sverige.

Krig upprepar sig. Därför tror alltför många att även orsakerna, plus personligheterna bakom krigen, upprepar sig. Men tyvärr? Redan före 1914 och 1939 fanns människor som inte bara tittade i backspegeln. Som insåg att vansinnet alltid hittar nya infarter. Som insåg faran för freden långt innan 1:a världskriget, faran med Hitler, faran med OS 1936, sanningen om vägbyggen och vapenindustrins girighet. Jag tror tyvärr vi upprepar misstagen på nytt idag. Gubben Putin kanske inte alls är som gubben Hitler. Tyska gubben kan istället kan ha bytt från brun kostym till blå kostym. Och kanske inte alls kommer från det håll som nästan alla skäller blint åt. Plus kanske inte alls är ensam gubbe? Utan istället en hel grupp av ganska välbärgade gubbar. Eller gummor? 

Låter vi återigen propagandan från en framväxande höger i vår omedelbara närhet få oss att ströva vilse? Frivilligt vilse rakt in i ett nytt stort krig?