Kräv vettig lön och bra arbetsförhållanden

Skribenten tycker att det krävs krafttag för att stoppa flykten från region och kommun.

Skribenten tycker att det krävs krafttag för att stoppa flykten från region och kommun.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-03-01 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser med bestörtning i media om sjuksköterskor med en gedigen utbildning väljer bort region och kommuner som arbetsgivare till förmån för bemanningsföretag.

Här har vi en mycket kompetent sjukvårdspersonal som av, vad jag kan se, två skäl väljer att byta arbetsgivare. Det handlar dels om lönen som nästan dubbleras, men inte minst om den möjlighet till anpassning av arbetstider som ger möjlighet till en rimlig anpassning till den livssituation som dessa fantastiska människor behöver.

Vad behöver då regionen och kommunerna göra för att ”slippa” denna utarmning av fast personal vid våra vårdenheter? Dels givetvis se över lönesystemet, men inte minst ta hänsyn till varje enskild anställds livssituation.

Ge alla inom vårdsystemet en vettig lön och bra arbetsvillkor om än det kostar en hel del. Kontinuitet och fast personal ger trygghet för alla som behöver sjukvårdens hjälp. Tro mej vi har råd och låt våra fackliga organisationer förhandla fram villkor som alla kan acceptera. Behövs det pengar tycker jag att en liten skatteökning är befogad, men om man ”vänder på varje sten” kanske man hittar resurserna, vad vet jag …