Kostnadsfritt kaffe borde vara en självklarhet

Det är djupt oroande att höra att lärare på Skellefteå kommuns skolor inte får kostnadsfritt kaffe på jobbet. Detta är en mycket enkel förmån som kommunen borde ha råd med och som skulle bidra till att göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare.

Skribenten menar att gratis kaffe skulle göra Skellefteå kommun mer attraktiv som arbetsgivare.

Skribenten menar att gratis kaffe skulle göra Skellefteå kommun mer attraktiv som arbetsgivare.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2023-05-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att inte erbjuda denna lilla förmån kan ge ett negativt intryck av kommunen och kan också bidra till att lärare söker sig till andra arbetsplatser där de uppskattas mer.

En annan viktig faktor att ta i beaktande är kostnaden. Att erbjuda gratis kaffe till alla anställda på kommunala skolor skulle knappt påverka de totala personalkostnaderna. Kostnaden för kaffe är obetydlig i förhållande till andra lönekostnader, såsom lärarlöner och underhåll av skolbyggnader. Att inte erbjuda kostnadsfritt kaffe kan därför ses som en onödig snålhet som inte gynnar någon.

Slutligen vill jag understryka att lärare utför ett av de viktigaste jobben i samhället genom att utbilda våra barn och ungdomar. De förtjänar inte bara respekt och erkännande, utan också rimliga förmåner och arbetsvillkor. Att erbjuda kaffe är en enkel men viktig åtgärd som kommunen bör överväga för att förbättra arbetsmiljön och stärka lärarnas motivation och välbefinnande.