Kostnader för hårdare krav på sopsortering

"Vi ska konsumera men ändå straffas för att konsumtionen ger avfall", menar skribenten.

"Vi ska konsumera men ändå straffas för att konsumtionen ger avfall", menar skribenten.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Insändare2024-06-22 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första vill jag tala om vi har just nu ingen återvinningscentral för papper och plast med mera på Sunnanå vid Skråmträskvägen. Den är borta på obestämd tid. Samtidigt har antalet stora pappersförpackningar naturligtvis ökat i bostadsrättsföreningens sorteringsrum. Detsamma gäller förstås områden med hyresrätter. I Skellefteå pågår just i denna tid stora omvandlingar och hanteringen av avfall som ska sorteras sker nu under strängare regler. Det som inte fungerar enligt direktiven medför ökade kostnader för hyresvärdar, bostadsrättsföreningar, samfälligheter och för den enskilde.

Reglerna kommer från politiska beslut och om det är regeringen, EU, återvinningsföretagen eller kommunerna som har störst makt i detta låter jag vara osagt.

Strängare regler för återvinning är ju till för att hjälpa miljön och för att om möjligt minska koldioxidutsläppen. Gott så. Men när så mycket ansvar läggs över till den enskilde och kostnaderna dessutom ökar så leder ju detta till ett visst missnöje. Särskilt missnöjda är nog vi som inte har tillgång till bil och kan frakta bort våra stora förpackningar själva på ett enkelt sätt. En mängd privatbilar som åker med egen återvinning är ju inte heller någon bra sak för klimatet.

För delar av Sunnanå är avståndet till närmaste ÅVC cirka 3 kilometer. För att avlasta sorteringsrummen i området så blir det till att ordna med transporten till närmaste ÅVC själv.

Det har skrivits om nedskräpade ÅVC i flera år och det här är en sorglig utveckling. Nu hårdnar kraven på att den enskilde i stort sett måste sortera allting och tanken är god men praktiken blir problematisk eftersom att det finns en dubbelmoral i detta. Reklam av olika slag och statusjakt på nätet gör att konsumtionen av bland annat vitvaror är ganska konstant. Vi ska konsumera men ändå straffas för att konsumtionen ger avfall. Kommunerna borde ha varit mer förutseende i de här avfallsfrågorna. När det gäller taxorna är det ju inte bara kommunen som bestämmer detta, kommunen anlitar fortfarande många entreprenörer.

Men det är inte lätt att förutse ökande kostnader när det är så många krig i världen. Är det något som kostar multum och som också förstör både klimat och miljö så är det krig.

Olov Wikström, Skellefteå