Jag hade tyvärr ej kännedomen att kommunen fortsätter dessa påtryckningar om att kontrollera avloppsbrunnar i ekonomiskt krävande tider. Jag vet att detta är ett projekt kommunerna tycker är en prioritering men att utsätta människor som till exempel är lågavlönade och bor ensamma för ännu större ekonomisk press känns väldigt okänsligt.
Jag hoppas verkligen att kommunen åtminstone ser till att vi får något år extra utöver vanlig tid att åtgärda våra brunnar om vi behöver det, då många av oss sitter under hårt tryck ekonomiskt på grund av inflationen.
Vädjande ensamboende
Svar direkt
Havs- och vattenmyndigheten har gett kommunerna i uppdrag att ställa krav på att avloppsanläggningar åtgärdas så att en god ekologisk status i vatten uppnås och inte försämras. Arbetet med kontroller av enskilda avlopp har Skellefteå kommun gjort sedan 2007. Dåliga anläggningar medför bland annat utsläpp av näringsämnen. Det bidrar till algblomning och igenväxning av sjöar och vattendrag.
När vi ställer krav på åtgärder grundar det sig på den risk- och skälighetsbedömning som görs vid kontrollen. Vid kontrollen gör vi en sammanvägd bedömning av anläggningens skick, funktion, belastning och platsens känslighet. I skälighetsbedömningen tar vi hänsyn till miljönyttan jämfört med kostnaderna. I normalfallet ska brister åtgärdas inom två år.
Alla avloppsanläggningar bedöms för sig i varje enskilt ärende, och som fastighetsägare har du alltid en möjlighet att lämna synpunkter på vår bedömning.
Elisabeth Berggren, verksamhetschef, miljö och hälsa, Skellefteå kommun