Kontinental stämning i en expansiv region

Skribenten menar att det finns ett stort behov av en klassisk repertoar i Skellefteå.

Skribenten menar att det finns ett stort behov av en klassisk repertoar i Skellefteå.

Foto: Frida Öhman

Insändare2023-02-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som framgick av den magnifika konsert som Norrlandsoperans symfoniker gav i Sara kulturhus den 20 januari i år med fullsatt salong, finns ett stort behov av klassisk repertoar i Skellefteå. Med tanke på att regionen numera är den mest expansiva i landet, är detta logiskt med tanke på alla bildade och högkvalificerade befattningshavare som nu söker sig hit. I deras livsstil ingår att gå på konserter och lyssna till välrenommerade symfoniorkestrar som framför stora mästares verk. Den skaran omfattar även stadens många musikälskare.

Ett förslag till Sara kulturhus skulle vara en Bruckner- och Sibeliusfestival i Skellefteå.

Ett tilltalande inslag vid konserten den 20 januari, var andelen unga damer som sökt sig till kulturhuset, samt att orkesterns musiker till stor del bestod av yngre förmågor. Det märktes särskilt i blåsarsektionen, som nästan fick taket att lyftas av kraftfulla insatser, livligt applåderad av den distinkta publiken. Tankarna gick till den berömda salen i Musikverein i Wien, där internationell publik får betala skjortan för en sittplats – i kulturhuset bara några hundralappar med likvärdig upplevelse och stående ovationer – vilken kontinental stämning.

Den 7 mars gör Norrlandsoperan ett nytt gästspel hos Sara. På programmet står Wagner och Sibelius underbart vackra 7:e symfoni, hans sista stora med endast en sats. Förväntningar på en ny magnifik upplevelse ligger på hög nivå efter den föregående, och allt annat än fullsatt salong vore en frustration.