Konspirationsteorier om vaccin – lita på vetenskapen

Har man talets eller pennans gåva är det enkelt att övertyga, för fram en tes eller åsikt på ett övertygande sätt och du kommer få människor att hålla med dig.

Skribenten uppmanar oss att lita på den samlade vetenskapen som nått konsensus.

Skribenten uppmanar oss att lita på den samlade vetenskapen som nått konsensus.

Foto: Charles Krupa

Insändare2022-01-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I fallet med vaccinmotstånd, för att ta ett aktuellt exempel, finns det dem som på övertygande sätt med till synes kloka argument kan argumentera för: att vaccin mot covid är en gigantisk konspiration av de i ledande position i samhället och världen, vidare ett övergrepp på frihet, förmodad förhastad osäker medicinsk vetenskap eller en mängd andra argument mot ett stick i armen. 

Det som övertygar vaccinmotståndare är inget unikt, det är något lika gammalt som mänskligheten. Det är argument från någon som kan konsten att övertyga. Om nu världen är så osäker och vi så lätt faller i fällan att låta oss övertygas av någon som har talets gåva, kan vi ens lita på någonting? I vår oändliga visdom har vi såklart redan kommit på botemedlet, det är så briljant enkelt, två oändligt vackra ord: Vetenskaplig konsensus.

När vi samlar 100 experter inom ett område, vilket det än må vara, och 95 av 100 är överens, då kan vi nog med gott samvete landa på sidan som har 95 kloka hjärnor. De fem på andra sidan må vara lika kloka och ha till synes vettiga argument. Chansen är dock väldigt stor att de fem är de som är ute på villovägar och de som begår tankevurpor, hur vältaliga och duktiga på argumentation de än är.

Det finns ingenting i vår värld som är riskfritt – ingenting. Vi tar en risk varje gång vi beger oss ut i trafiken. Varför gör vi då det ändå? För att risken är otroligt liten ändå. Risken för skadliga biverkningar finns av Alvedon, så också för vaccin. Risken för en individ, men ännu viktigare för oss som grupp, är dock så liten och det vi har att vinna så oändligt mycket större. Du har långt större risk att bli allvarligt sjuk av sjukdomen än av vaccinet. Det viktigaste vi kan göra är att vaccinera oss när det blir vår tur.

Youtubevideon eller inlägget på Facebook mot vaccinering må vara hur effektfullt argumentativt som helst. Men det är just en fälla, en som vi har alldeles för lätt att falla i. Varför? För att vi är lättpåverkade och om någon låter vettig låter vi oss lätt påverkas. Det är inte nödvändigtvis fullkomligt "foliehatteri" som pågår, motståndarna har bara låtit sig bli vilseledda. De förtjänar viss sympati.

Botemedlet är att människor som vet vad de pratar om som grupp efter väldigt noggrant övervägande kommit fram till att detta är det bästa. De har kommit överens, de har nått konsensus. Definitionen av att slå sina kloka huvuden ihop.

Hobbytyckaren