Konkreta och orimliga förslag för att minska gängvåldet

Vi vet att narkotika är en stor del i finansieringen av kriminellas värld. Till det kommer givetvis bedrägerier och annan verksamhet som genererar pengar till gängen.

Skribenten har en del förslag för att minska gängvåldet. Bilden från en sprängning i Storvreta.

Skribenten har en del förslag för att minska gängvåldet. Bilden från en sprängning i Storvreta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2023-10-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag inriktar mitt förslag på kampen mot all form av narkotika och narkotiska preparat.

Alla vet att finns det ingen marknad för en ”produkt” så finns det inga ”säljare” det är min utgångspunkt. Alltså om ingen köper narkotika så skulle marknaden dö ut, helt logiskt. Nu är ju verkligheten den att marknaden för narkotika finns i allra största grad i hela samhället, vilket gör det krångligt att hålla kontroll på alla köpare och brukare.

Kan det vara så illa/bra att större delen av brukarna inte orsakar stor skada i samhället? Kan det vara så att de som inte har synliga problem med sitt bruk är de största bovarna? Vågar samhället göra en grundlig undersökning om vem dessa brukare är och hur många?

Med detta som utgångspunkt, hur skall man påbörja lösningen av att strypa gängens förmodligen största intäktskälla?

Här kommer mina drastiska förslag:
1. Lagför alla brukare som påträffas där bevisat bruk ger fotboja, 1 månad vid återfall 6 månader och ännu ett återfall 1 års fängelse (öppen anstalt) där straffet är 1 år utan nedskrivning av strafftiden.

2. Lagför alla som distribuerar eller tillverkar narkotiska preparat där minimistraffet är 5 års fängelse,

3. Avdela 1 000 specialutbildade poliser till att lokalisera och med hjälp av 50 specialåklagare lagföra alla som har med någon form av narkotiska preparat eller olagliga substanser.

Vad skulle detta leda till? För det första kommer det att kosta samhället en hel del. Hur mycket är svårt att uppskatta, men 500 000 000 är en rimlig summa.

Vinsten för samhället är lika svår att uppskatta, men en rimlig summa skulle kunna var minst lika stor som kostnaden för vad narkotikabruket är, totalt sett.

Det orimliga i förslaget…

Det skulle drabba den del av samhället som inte ses som ett problem när det gäller narkotikabruk. Jag tänker på alla de som utger sig att ”bara vara festbrukare”. De finns ju i dom välbärgade kretsarna till stor del och den gruppen ses troligen av de flesta politiker som en grupp man ”inte vill stöta sig med”. Vågar man inte ta ett drastiskt tag kring den utbredda kriminalitet som finns i samhället, till stor del beroende på handel med narkotika, så kommer vi att få det svårt att ”knäcka gängen” och drastiskt minska antalet barn som blir mördare.

Vågar någon beslutsfattare ta dessa drastiska steg som ett försök att minska det dödliga gängvåldet?