Kommunledningen borde ta hjälp av Lyxfällan

Det håller på att vara dags att anmäla Malå kommun till tv-programmet Lyxfällan. Malå har ett sparkrav på 20 miljoner kronor hängande över sig, besparingar som till största delen verkar tas från skolan och äldreomsorgen. Samtidigt investerar kommunen i sådant som inte kan sägas tillhöra en kommuns kärnverksamhet.

Skribenten menar att komunledningen i Malå slösar med skattepengarna.

Skribenten menar att komunledningen i Malå slösar med skattepengarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-10-06 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malås dåliga ekonomi kan inte ha varit någon överraskning för den politiska ledningen, men likväl har vi investerat i en konstgräsplan till en kostnad av cirka tre och en halv miljoner kronor. För den som inte vet det, Malå har inget fotbollslag i seriespel. Tre och en halv miljoner kronor skulle kunna hålla matsalen på äldreboendet Furugården öppen i tio år. Rätt prioritet?

Tjamstanbackarna kostar enligt Norran oss skattebetalare en och en halv miljoner kronor per år. Där har man nu köpt en helt ny pistmaskin för cirka tre och en halv miljoner kronor. Badhuset ska stängas, Malåborg stängs och vävstugan stängs. Rätt prioritet

Fotbollsplan och pistmaskin är väl ändå att betrakta som lyxkonsumtion. Tv-programmet Lyxfällan hjälper människor som inte förstår att man inte kan handla för pengar som man inte har. Malås ledning borde få hjälp att förstå att man inte kan hantera andras medel hur som helst. Vem ska hjälpa dem?

Det är vi Malåbor som ska styra kommun på rätt plats.

Scorpion

Svar direkt

Malå kommun har en ambition att leverera bra verksamhet för kommunens invånare. För att detta ska kunna ske krävs bland annat att det är ordning på kommunens ekonomi. Under de senaste åren har Malå kommuns ekonomi stabiliserats. 2020 gjordes ett resultat på drygt 16 miljoner, delvis tack vare riktade resurser med anledning av pandemin samt de insatser som gjorts inom den kommunala verksamheten.

Konstgräsplanen, ishallen, ridhuset och Tjamstanbackarna är exempel på satsningar som kommunen valt att göra för att erbjuda möjligheter till meningsfulla fritidsaktiviteter. Malå har för övrigt ett fotbollslag som ganska framgångsrikt spelar i division 5. Tjamstabackarna har för närvarande inga resurser från skattemedel och pistmaskinen leasas.

Simhallen är stängd och ett arbete pågår för att hitta framtida lösningar inklusive finansiering. Malåborg har sålts och vävstugan har stängts. De idéer om att utveckla verksamheten runt gemensamhetsutrymmet vid seniorboendet på Furugatan har på grund av pandemin inte kunnat realiseras. Förhoppningsvis kan det arbetet successivt komma igång.

Lennart Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande, Malå kommun