Kommunens vikariesystem kan dräpa den bästa

Att jobba inom vården är stressigt nog och att då samtidigt ha ett system, Time Care Pool, som gör att livet blir ännu mer stressigt är mycket dåligt. Det är timvikarier inom vården som jag talar om och denna vikariepool som de flesta kommuner använder sig av, även Skellefteå.

Skribenten tycker att kommunens vikariesystem skapar stress för medarbetarna.

Skribenten tycker att kommunens vikariesystem skapar stress för medarbetarna.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det tar väldigt många dagar och år för att bli inlasad och få tillgång till ett schema för att skapa sin egen trygghet. Visserligen kan man få gå på ett eget schema under semestertiden eftersom den ordinarie personalen har ledigt. Dock är du tillbaka på ruta ett när ordinarie personal kommer tillbaka.

Att bli utringd vilken tid som helst och ständigt vara på topp, utan att veta när man behövs, skapar ingen bra relation. Detta kan dräpa den bästa – i motivation och engagemang. Jag förstår att fler och fler säger nej.

Dessutom får dessa springvikarier mer och mer ansvar i form av medicindelegering, vilket jag ställer mig frågande till? Det är ett stort ansvar för den oinvigde. Ska någon vara kvar så måste, kommunen och systemet Time care pool bli annorlunda.

Jag personligen har sökt mig till privat sektor istället.

Anna B

Svar direkt

Vi som arbetsgivare tycker också det är viktigt att få ner antalet otrygga anställningar. Därför har vi arbetat långsiktigt och målinriktat med att minska andelen timvikarier och öka andelen månadsavlönade och tillsvidareanställda. Ett mål är att alla tillsvidareanställda som så önskar ska få arbeta heltid.

Vi tycker också att det är viktigt att medarbetarna inom socialkontoret har rätt kompetens och känner sig trygga i uppdraget. Som ny får man en introduktion och viss utbildning, men vi vill gärna att man har eller planerar att gå en vård- och omsorgsutbildning. För att motivera för studier erbjuder vi både högre lön och en snabbare väg till tillsvidareanställning för den som har efterfrågad grundutbildning.

Vi har inte längre några las-listor, eftersom vi tillsvidareanställer dem som uppnår företrädesrätt. Den som har gått en vård- och omsorgsutbildning med godkända betyg kan alltså direkt efter utbildning söka en tillsvidareanställning hos oss, antingen som undersköterska inom vård och omsorg eller som stödassistent inom stöd och service.

Nu i höst kan vi även erbjuda tillsvidareanställning i kombination med utbildning till dem som saknar efterfrågad grundutbildning tack vare regeringens satsning äldreomsorgslyftet. I denna satsning kommer vi att fylla två klasser på Vuxenutbildningen.

It-systemet Time Care Pool använder vi som stöd för korttidsbemanning, exempelvis vid sjukfrånvaro av ordinarie personal. I systemet beställer verksamheten vikarier och bemanningscenter bokar vikarier på de beställda passen. Jag förstår att det kan kännas tufft att gå ut som vikarie för kortare tid och utan framförhållning. Att jobba som korttidsvikarie är dock ett bra sätt att prova på yrket inför beslut om utbildning.

Camilla Lindström, hr-chef socialkontoret, Skellefteå kommun