Kommunens personalparkering – skumt och dumt

Varför finns inte alternativen 180 dagar eller kvartalsvis personalparkering att köpa av Skellefteå kommun? Det är många som cyklar eller går under sommarhalvåret, men sedan kör bil vintertid, och då behöver parkering med eluttag för värmare eller eventuellt för att ladda elbil.

Skribenten ifrågasätter Skellefteå kommuns parkeringsregler.

Skribenten ifrågasätter Skellefteå kommuns parkeringsregler.

Foto: Pär Lindström

Insändare2020-10-13 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta gäller alla kommunala inrättningar som förskolor, skolor, Östra Navet med mera.

Att kommunen erbjuder helårsparkering, alternativt halvår – januari till juni respektive juli till december – känns väldigt dumt för att inte säga skumt.  Avtalen ska betalas i förväg och går inte sägas upp. Ingen återbetalning sker och exempelvis lärare och elever som har sommarledigt måste i alla fall betala för en parkering som kanske inte nyttjas under april till september. 

Att sedan komma på tanken att bebygga parkeringen vid Anderstorpsgymnasiet – har ni gjort någon konsekvensanalys överhuvudtaget? Det är över 1 200 elever och personal som arbetar där dagligen, var ska deras fordon stå? Elever som börjar sent eller har kurser på andra skolor på morgonen och sedan återvänder, hittar förmodligen ingen parkering. Detsamma gäller lärare som tjänstgör på olika enheter.

På Anderstorpsgymnasiet finns det en fordonsutbildning för mekaniker som bedriver verkstad måndag till fredag, året runt, där privatpersoner kan lämna in bilar och maskiner för reparationer som passar utbildningen. Det bedrivs också UF-företag av elever i årskurs tre. Detta gör att många fordon ska in och ut från verkstaden, en del körbara, en del behöver rullas ut en stund för att bereda plats för andra jobb. 

På Anderstorp bötfälls kundbilar som kanske kommit dit kvällen före eller blivit utställda för avhämtning senare, medan dumpade skrotbilar kan stå lite varstans i stan utan åtgärd. Hur ska man kunna bedriva en verksamhet när det inte ens går att nyttja gården utanför?  

Evert Truut

Svar direkt

Jag kan svara på din huvudfråga som gäller alternativen för parkeringsabonnemang. För anställda inom Skellefteå kommun finns det parkeringsplatser med el för motorvärmare att hyra i anslutning till i princip alla arbetsplatser.

Tillgången av dessa parkeringsplatser är förhållandevis god på de flesta platser, särskilt under sommaren. Under vintern däremot kan det uppstå brist på parkeringsplatser när de flesta vill ta bilen till arbetet. För att minska risken för överbeläggning och säkra tillgängligheten har vi valt att inte längre erbjuda alternativet 180 dagar med valbara datum.

Förutom de alternativ du nämner, så går det också att lösa parkering för 30 dagar, och i ytterområden går det också att lösa parkering för ett dygn. Det blir däremot betydligt billigare per dag att välja något av de längre alternativen för hel- eller halvår.

Ronny Söderberg, verksamhetschef parkering, Skellefteå kommun