Han gav en omfattande beskrivning om hur hans verksamhet genomfördes och betonade hur han i sin befattning, för kommunens räkning, regelbundet deltog i de regionala möten och planeringar som skedde i Umeå. Han lämnade även en detaljerad beskrivning om hur regionen arbetade samt hur den var organiserad.
Många av oss mötesdeltagare hade önskat information om den lokala säkerhetsplaneringen i vår kommun.
Deltagare framförde fråga om och när den civila delen kom in i bilden. Kommunen har visat litet intresse för hur verksamheten inom Frivilliga Resursgruppen bedrivs, vilket fått till följd att den ligger i träda.
En tidigare väl fungerande grupp lokalt engagerade hemvärnsmän har även de lagt ner sin verksamhet. En verksamhet som var avsedd att kunna nyttjas lokalt, nu får vi förlita oss på biträde från Umeå vid till exempel eftersök av personer.
Nu undrar jag hur kommunen avser att nyttja och samordna frivilligheten, främst frivilliga försvarsorganisationer och deras kompetens. Det är så synd att lång tid förflyter och befintliga resurser går förlorade. Behöver kommunen extra resurser krävs en i förväg planerad organisation utifrån gemensamma grunder.
DGM
Svar direkt
Jag vill börja med att säga att Skellefteå kommun arbetar med frivilliga. Vi har till exempel det nyinrättade skogsbrandvärnet som vid behov ska kunna hjälpa räddningstjänsten och under den nu pågående pandemin har vi ett samarbete med Röda korset.
I kommunens risk- och sårbarhetsanalys framgår det att kommunen under mandatperioden ska ”Upparbeta strukturer som gör att kommunen snabbt kan nå och samverka med frivilliga resurser när en händelse inträffar och säkerställa att det på förhand finns planer och rutiner för hur frivilliga ska engageras i hanteringen av en händelse. Detta inkluderar även spontanfrivilliga.”
Vi är övertygade om att vi bäst bygger beredskap tillsammans med andra. Skellefteå kommun är en drivande aktör i det länssamarbete som finns före, under och efter en samhällsstörning. Av naturliga skäl har arbetet i länet med frivilligresurser och förstärkningsresurser varit pausat under hanteringen av covid-19, men nu kommer det att återupptas.
En arbetsgrupp bestående av Länsstyrelsen, Region Västerbotten, Umeå och Skellefteå kommun samt Försvarsmakten ska till att börja med identifiera vilka behov vi har av frivilliga resurser. På så sätt skapar vi mest medborgarnytta.
Patrik Nilsson, säkerhetschef, Skellefteå kommun