Kommunens höstgåva – ledsagarna blev bortglömda

Ledsagare, så kallade PAN-anställda inom kommunen, inkluderas inte i kommunens övriga anställa vilka får en premiering på 400 kronor för bra utfört jobb under coronapandemin.

Skribenten undrar varför kommunen inte ger en höstgåva till ledsagarna.

Skribenten undrar varför kommunen inte ger en höstgåva till ledsagarna.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-10-15 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fråga till högsta ansvarig inom området angående detta beslut: 

Vi ledsagare jobbar också med riskgrupper, eller har ni en annan uppfattning? Är ledsagare en lågprioriterad grupp som ej anses vara värda samma premiering under pandemin som övriga anställa inom kommunen? Om inte, varför är vi då i det här fallet bortvalda?

När kommunen nu behöver fler ledsagare så tror jag att, bland annat på grund av denna nedvärderande uteslutning, denna grupp vardagshjältar inte kommer att stå i kö för att avlasta kommunen i ledsagarinsatser. Jag klarar mig utan dessa 400 kronor, för mig handlar det om principen. Att kommunen rättvist visar sin uppskattning bland alla vårdgivare, oavsett titel eller arbetstid.

Gör om och gör rätt!

Kommunanställd ledsagare

Svar direkt

Det är korrekt att Skellefteå kommun har beslutat om att ge en höstgåva till medarbetarna. Det gäller alla medarbetare som jobbat under perioden 1 mars till 31 augusti 2020, inklusive långtidssjukskrivna och föräldralediga. 

Skellefteå kommun har många anställda och många anställningsformer. Det har varit ett omfattande arbete att gå igenom alla och det finns några anställningsformer och avtal som av olika anledningar ligger i gränslandet till definitionen ovan.

Utgångspunkten har varit att tolka definitionen brett för att gåvan ska tilldelas så många som möjligt, därför väljer vi nu att justera tidigare beslut, vilket innebär att ledsagare, så kallade PAN-anställda och deltidsbrandmän omfattas.  

Evelina Fahlesson (S), kommunalråd

Joakim Lundin, personalchef Skellefteå kommun