Kommunen tog bort friska träd i parken

Jag har läst artikeln i Norran den 16 augusti där kommunen slog sig för bröstet om att de är så duktiga på att bevara träd i stan, men det är inte min uppfattning.

Skribenten anser att kommunen tar bort träd utan att plantera nya.

Skribenten anser att kommunen tar bort träd utan att plantera nya.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-08-26 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bor på Anderstorp och där har kommunen under sex till sju år tagit bort minst 20 till 30 träd i det jag kallar parken vid lekplatsen och fotbollsplan. Inget av träden de tog bort var sjuka, jag har kollat stubbarna. 

Nu byggs nya handelsplatsen och där försvann minst 100 träd. Vid de nya studentbostäderna for ytterligare ett tiotal träd. Nu ska det byggas vid en kil mellan Bockholmsvägen och Tubölevägen, där kommer ytterligare minst 100 träd att försvinna. 

Jag förstår att man måste ta bort träd när man bygger, men då kan man väl plantera nya där det går. Till exempel väster och norr om den nya handelsplatsen, vid gång- och cykelvägen. Detta som skydd mot koldioxiden från E4. Det finns säkert mer att göra, men jag har aldrig sett några nyplanteringar. 

Tommy M

Svar direkt

Det är alltid glädjande att se någon som vill ha fler träd i staden. Vi på park och natur får många önskemål om nedtagning av träd på mark som tillhör kommunen, det kan exempelvis vara träd som står nära tomtgränsen och som vuxit sig stora och skuggar. Även om vi vill bevara så många träd som möjligt har vi också förståelse för att man vill ha in sol på tomten någon del av dagen. Ibland tas träd ner om de bedöms vara på väg att bli dåliga då vi inte kan riskera att någon person eller egendom skadas av fallande grenar.

På vissa platser sköter vi den tätortsnära skogen så att beståndet föryngras kontinuerligt. Där tar vi ner träd när de har uppnått en viss höjd för att möjliggöra för nya träd att växa upp, vilket ger en tät låg skog som skyddar bostäder mot buller och avgaser från intilliggande vägar. På tomtmark kan vi inte hindra fastighetsägaren att ta ner träd, om dessa inte har ett skydd i detaljplan.

På Anderstorp har vi under flera år planterat nya träd, till exempel på lekplatsen när den renoverades, vid idrottsplatsen och senast 24 träd utmed Gymnasievägen 2019. I samband med att det blir ett nytt bostadsområde på Anderstorg är planen att träd ska finnas i gaturummet.

Matilda Fhärm, verksamhetschef, park och natur, Skellefteå kommun