Kommunen skyddar inte mina barn mot porren

Barn i skolåldern exponeras ofta ofrivilligt för porr. Ett vanligt förfarande är att ett barn visar något annat barn en internetsida – eller att de luras att googla på ett visst ord som för dem är helt okänt – eller att de själva är nyfikna och googlar sig fram till olika sidor.

Skolan borde införa porrfilter, menar skribenten.

Skolan borde införa porrfilter, menar skribenten.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2021-06-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vittnesmålen om detta är många, både från föräldrar och skolpersonal. Det är mitt ansvar att skydda mina barn, och inom hemmets fyra väggar gör vi allt vi kan. I denna allt mer uppkopplade och digitaliserade tid lever jag dock med en konstant oro över vad barnen kan utsättas för i forum där medvetenheten inte är lika stor och där diverse olika porrfilter inte är aktiverade. 

Jag är så ledsen och frustrerad över att Skellefteå kommun verkar sakna förmåga eller vilja att kunna motverka att barn exponeras för porr inom skolans värld. Argumenten jag hittills hört håller inte. Kommunen säger att man arbetar med andra frågor istället, att prata om porr och vikten av samtycke med mera. Det är fantastiskt bra att skolan tar porrsnacket, det gör vi föräldrar också. Men jag kan för mitt liv inte förstå varför det ena behöver utesluta det andra. 

Här hemma har vi även infört andra skydd för att barnen inte ofrivilligt ska exponeras för sådant som de far mycket illa av, det räcker liksom inte med att bara snacka. Varför kan inte Skellefteås skolor införa porrfilter på datorerna som så många andra av Sveriges kommuner redan gjort? Skellefteå tycks handlingsförlamade eller fullständigt likgiltiga. 

Inför genast filter och fortsätt att prata – det låter i mina öron som det absolut bästa skyddet för kommunens alla barn. Om kunskapen om porrens effekter inte finns, så snälla läs på. Det är våra barns framtid det handlar om. Risken att barnen far illa av porrfilter är så ofantligt mycket lägre än att de skyddas av dessa filter. Sätt på er de rätta glasögonen med fokus på barnen, genast. Uppmaningen riktas även till föräldrar. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt.

Riskmedveten

Svar direkt

Förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad samt ansvariga nämnder i Skellefteå kommun delar förslagsställarens uppfattning att ungas exponering för porr är ett allvarligt problem och att det är av yttersta vikt att arbeta för att skydda våra elever.

Skellefteå kommun arbetar med detta framför allt genom förebyggande insatser. Vi har ett aktivt värdegrundsarbete med bland annat utbildningar i internetanvändning och nätsmarthet för elever från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 3 i gymnasiet. Elever och vårdnadshavare skriver också under en förbindelse när de lånar en dator; Att inte använda datorn på ett sätt som bryter mot skolans värdegrund.

Både för- och grundskolenämnden samt gymnasienämnden i Skellefteå kommun har tidigare behandlat förslag och motioner om porrfilter och i dessa valt att inte införa filter. I besluten stödjer vi oss på den forskning som bland annat Skolverket hänvisar till. Det har visat sig att förebyggande arbete ger bättre effekter än införande av filter, som ofta är trubbiga, relativt enkla att ta sig runt samt kostsamma. Skellefteå kommun har gjort bedömningen att pengarna gör större nytta i det förebyggande värdegrundsarbetet. 

Magdalena Kågström, chef digitalisering och innovation, förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad 

Fredrik Stenberg, ordförande för- och grundskolenämnden 

Joakim Dahlgren, ordförande gymnasienämnden