Kommunen sammanför barn och vuxna – mitt i pandemin

Vi personal som jobbar inom barnomsorgen har fått veta att inför sommaren kommer det att bli en sammanslagning under två olika veckor, en i början och en i slutet av sommaren.

Skellefteå kommun sammordnar förskoleverksamheten i sommar.

Skellefteå kommun sammordnar förskoleverksamheten i sommar.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2020-06-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta innebär att barn från flera olika förskolor samt personal kommer att vistas i en fleravdelningsförskola. Enligt uppgift rör det sig om runt 60 barn. 

Det känns fruktansvärt konstigt att man mitt i en pågående pandemi ska sammanföra barn och personal som annars inte träffas. Vi har hört reaktioner från föräldrar samt personal som uttryckt sin oro då de mer eller mindre känner sig tvingande att ta ledigt för att undvika smitta och smittspridning. 

Vi är flera i personalen som har anhöriga i riskgrupper och det känns inte okej att då behöva utsättas med onödig smitta. Det vore intressant att veta hur ni som har bestämt detta tänkte?

Oroliga

Svar direkt

Då våra medarbetare har rätt till och behov av sin semester behöver vi samordna verksamhet inom förskola och fritidshem. Vecka 27 och 32 är det rektor som ansvarar för hur verksamheterna organiseras. Men under vecka 28 till 31 erbjuder vi även i år sommaröppen verksamhet för de vårdnadshavare som arbetar.

Enligt Folkhälsomyndigheten så visar nuvarande kunskapsläge att få barn och ungdomar drabbas av covid-19. Barn smittar också i lägre utsträckning än vuxna. I de flesta fall där barn smittats av covid-19 har de smittats av en vuxen och symtomen är mild. Kunskapsläget visar också att den personal som arbetar inom utbildningsområdet inte har diagnosticerats med covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper.

Vi ska fortsättningsvis följa de råd som Folkhälsomyndigheten har om handhygien, stanna hemma om man känner sig sjuk med mera. Vår verksamhet bedrivs också under sommarveckorna till stor del utomhus. I våra förskolor så delar vi alltid upp barnen i mindre grupper, så kommer vi också att göra under sommaren. 

Lena Löftstedt, avdelningschef biträdande, och Lisa Högdahl, barn-och elevhälsachef, Skellefteå kommun