Kommunen inte jämförbar med oseriösa företag

Skribenten både rosar och risar Norrans ledare om Karlgårdsbron.

Skribenten både rosar och risar Norrans ledare om Karlgårdsbron.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2022-02-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrans ledarskribent Mikael Bengtsson skrev, till sist, en kritisk ledare om alla de brister som framkommit efter olika myndigheters granskning av de företag som främst arbetar med Northvolt och Karlgårdsbron. Kanske har jag fel, men jag tror det är första gången han framför någon kritik mot namngivna privata företag. Men bättre sent än aldrig.

Tyvärr avslutar han ledaren med att, utan exempel eller fakta, påstå att Skellefteå kommun i princip är av samma skrot och korn som dessa ”oseriösa” företag. Det är ett påstående som helt enkelt inte är sant.

Vi vet att det finns fel och brister hos kommunen också, men det går inte att jämföra med det som framkommit på dessa arbetsplatser.
Kommunen anställer inte medvetet svart arbetskraft, man tvingar inte arbetstagare till tusentals timmar övertid på några månader. Man betalar också ut de löner man avtalat, etcetera.

Hans kritik mot kommunen är dock föga förvånande. Liberaler står normalt alltid på privata företags sida gentemot anställda, utom när det gäller kommuner och regioner där de borgerliga inte styr. Men där det finns en rödgrön majoritet är man konstigt nog på arbetstagarnas sida. Det är det vi kallar hyckleri.

Ej liberal

Svar direkt

Det är lika illa oavsett vem – privat eller offentlig – som inte följer lagar och regler. Det är bra att det finns myndigheter som kontrollerar att dessa följs. Vill vi ha en sund byggbransch – och det vill vi väl ha – måste alla hjälpas åt, bland annat i rollen som beställare.

Insinuationer brukar jag inte kommentera, framförallt inte när de kommer från anonyma skribenter.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran