Kommunen borde ge Bovikens camping bättre stöd

Läste en artikel i Norran den 25 november att Skellefteå och Byske Camping inte ska behöva betala någon hyra för Matekan, Lanternan och Vitbergsbadets restaurang eftersom besöksantalet inte har varit som förväntat.

Skribenten tycker att kommunens stöd till campingplatserna är orättvist.

Skribenten tycker att kommunens stöd till campingplatserna är orättvist.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2021-03-02 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låter märkligt i mina öron då de fick några miljoner kronor till investeringar på dessa campingplatser och nu ska de inte heller behöva betala någon hyra till kommunen. Däremot så ska Bovikens camping betala hyra eftersom de inte hade samma tapp av gäster.

Till denna camping finns inte heller något utrymme för investeringar, inte ens wifi finns det några pengar att dra in trots en väldigt liten kostnad. ”Hemestra” var melodin i somras och kanske även under kommande somrar, då bör det finnas möjlighet att kombinera familjetid med arbete – men då passar inte Bovikens camping. Sedan var det många år sedan servicehuset rustades upp. Eftersom det har tillkommit platser på campingen, men inget har hänt med antalet duschar, toaletter eller kök så kan det innebära mer köer än vad som är lämpligt i dessa tider – även om folk är duktiga på att hålla avstånd.

Det finns kanske en orsak till att Bovikens camping inte har tappat så många besökare eftersom det är en mysig liten camping med campingvärdar som gör sitt allra bästa för att campinggästerna ska trivas. De gör ett fantastiskt jobb med sina resurser.

Frågande

Svar direkt

2020 var ett ekonomiskt svårt år för många entreprenörer på grund av coronapandemin. I april togs därför ett beslut att lägstanivån av hyran för arrendatorerna skulle slopas säsongen 2020 för Bovikens camping, Matekan samt Lanternan (Byske camping). Efter höstens redovisning av de preliminära nettointäkterna för samtliga arrendatorer framgick att Bovikens camping inte haft lika stora inkomstbortfall som de övriga verksamheterna och att ytterligare ekonomisk kompensation därför inte var aktuell.

Vad gäller investeringar på Bovikens camping tas detta ur den investeringsbudget som är gemensam för all kommunägd campingverksamhet. Budgeten är begränsad och prioriteringar måste göras med hänsyn tas till samtliga anläggningars behov. Skellefteå camping och Byske camping bedrivs som fristående affärsverksamheter, trots att de ägs av Skellefteå kommun. Det innebär att man under normala omständigheter varken får bidrag eller lån av ordinarie skattefinansierad verksamhet, utan ska klara sig på egna intäkter.

Ingrid Thylin, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen

Joakim Wallström, nämndsordförande fritidsnämnden