Kommunal passivitet har fått Boliden att förfalla

I Norran den 28 oktober framkommer att kommunstyrelsen i Skellefteå vill öka sin kunskap om Boliden för att få vad man kallar en lägesbild av situationen i samhället.

Boliden har under lång tid av kommunal passivitet tillåtits förfalla, anser skribenten.

Boliden har under lång tid av kommunal passivitet tillåtits förfalla, anser skribenten.

Foto: Hans Berggren

Insändare2020-11-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla initiativ och all vilja att ta det kommunala ansvaret för Boliden får naturligtvis ses som angeläget, men det är lite märkligt att kommunens förslag blir att träffa polis och FRIS för detta. 

Inget fel i att ta del av dessas erfarenheter, men oroande att kommunen inte redan har en genomarbetad bild via förvaltningar som socialkontor, samhällsbyggnad och kultur- och fritidskontor samt genom bostadsbolag, Bolidenbornas egna beskrivningar och polisens redan dokumenterade insatser. Polisens arbete med att bekämpa och hindra kriminalitet är uppskattat, men undantar aldrig kommunens eget ansvar. Att undanröja grogrunden för kriminella intressen kräver konkreta åtgärder som berör hela samhället och dess skötsel. 

För att komplettera den bild kommunstyrelsen nu efterfrågar behöver därför följande tas med:

· Bilden av ett samhälle som under lång tid av kommunal passivitet tillåtits förfalla i form av övergivna hus och misskötta tomter.

· Bilden av ett kommunalt bostadsbolag som utifrån kortsiktigt tänkande valt att låta hyresintäkter gå före insikt om vad som skapar social instabilitet och sociala riskmiljöer.

· Bilden av undfallenhet inför oseriösa fastighetsaffärer och märkliga uthyrningar.

· Bilden av att tillåta underliga byggprojekt som efter start lämnats vind för våg.

· Bilden av att underhåll och planering inte får kosta i Boliden medan de intäkter Boliden, under drygt hundra år, genererat till kommunen inte alls tycks vägas in.

· Bilden av att Skellefteå kommun med all kraft vill satsa på central nyetablering medan ambitionen att tillvarata och underhålla redan etablerade samhällen och dessas infrastruktur är ringa.

· Bilden av att det trygga och omtyckta Boliden behöver och är förtjänt av återupprättelse.

Förutom kunskap och handlingsberedskap vad gäller ovanstående krävs en positiv, offensiv och långsiktig framtidsplanering. Nu förväntas engagemang och politisk vilja för att ta ansvar för den situation som Boliden försatts i.

Bolidenbo